„Klubrádió
Megbeszéljük...

Meddig folytathatja az Orbán-rezsim a szeretői viszonyát Putyin Oroszországával?

21/04/2021 17:07

| Szerző: Klubrádió

Hat orosz ügynök gyűlt össze a kelet-csehországi Ostravában 2014-ben nem sokkal azelőtt, hogy felrobbant volna a vrbeticei fegyverraktár, ketten Prágából, ketten Bécsből, ketten pedig Budapestről érkeztek a térségbe. Ez volt az a robbantás, amiről szombaton közölte a cseh miniszterelnök, hogy az orosz GRU, a katonai titkosszolgálat műve, és az akcióban részt vett az a két orosz ügynök, akik 2018-ban az angliai Salisburyben próbálta megmérgezni egyik volt kollégájukat, Szergej Szkripalt. A robbantás hátteréről, a csehek melletti kiállásról és Magyarország Oroszországhoz kötődő kapcsolatáról beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő a Megbeszéljükben.

2021. április 21. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Sz. Bíró Zoltán - 2021.04.21.
15:27
00:00

A kényes ügynek közvetlen magyarországi szála is volt, mivel két orosz ügynök Budapesten át, saját nevükön, diplomáciai útlevéllel utazhatott a csehországi robbantáshoz. Feltehetően a a 2014-es merénylet előkészítésében vettek részt négy további társukkal, amelyben 58 tonna lőszert robbantottak fel, a lőszerraktár két dolgozójának halálát okozva. 

Az ügy miatt a napokban 18 orosz diplomatát utasított ki Csehország, majd kérték az uniós tagállamoktól, hogy ők is utasítsanak ki orosz ügynököket, akik diplomataként működnek, de például az orosz Roszatomot is kizárták egy atomerőmű-bővítési tenderből. Oroszország erre válaszul 20 cseh diplomatát utasított ki.

Csehország kérte az Uniós tagállamok szolidaritását, amit a V4-es országok közül Lengyelország és Szlovákia mellett végül Szijjártó Péter is megtett Magyarország nevében.

Sz. Bíró Zoltán
Sz. Bíró Zoltán
Klubrádió
 

Sz. Bíró szerint a robbantás példátlan támadás volt egy állam szuverenitása ellen. Az, hogy ezek után az európai szolidaritás, a NATO-n belüli szolidaritás, a V4-es csoporton belüli szolidaritás hogyan fog megmutatkozni, azt a következő napok fogják megmutatni.

Bolgár György kérdésére, hogy meddig folytathatja a magyar kormány ezt a nyílt "szeretői" viszonyt Oroszországgal, Sz. Bíró Zoltán azt válaszolta, szerinte már rég nem folytathatná

Kérdés, hogy a V4-es országok meddig engedik, hogy Orbánék ennyire szorosan együttműködjenek Oroszországgal, és hogy egyre fontosabb stratégiai kérdésekben - a Putyinhoz fűződő kapcsolatunk miatt - ne értsenek egyet.

A V4-es csoport másik három országának a feladata lenne, hogy rábírják Magyarországot, döntse el, a "velünk vagy ellenünk" politikát folytatja-eEgyértelmű helyzetet kell teremtenie nem csak az EU-nak, hanem a V4-es országoknak is Magyarország és Oroszország kapcsolatát illetően – mondta el Sz. Bíró.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. 

Megbeszéljük...
2021. április 21., szerda 16:40
Műsorvezető: Bolgár György