„Támogassa
Reggeli gyors

MCC-vendégelőadó: Elég a Magyarország elleni kvázi szankciókból

8/08/2023 09:30

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Az MCC vendégelőadója a Newsweek oldalán megjelent véleménycikkébben azt írja, hogy a Biden-kormányzat fegyverként használja a diplomáciát a konzervatív Magyarországgal szemben. A vélhetően Budapestről sugalmazott cikk lényege, hogy Magyarországot az Egyesült Államok legelkötelezettebb szövetségesének állítsa be, és kritikát fogalmazzon meg a magyar állampolgárok vízummentességének szigorításával kapcsolatban.

2023. augusztus 08. Reggeli gyors - részlet 23.08.08. Kárpáti János lapszemléje
06:14
00:00

„Elég volt a Magyarország elleni kvázi szankciókból, és elég volt abból az ellenséges diplomáciából, amely végső soron Amerika saját szövetségesi rendszerének érdekei ellen hat.” Ezt hangoztatja a Newsweek amerikai magazin egyik véleménycikke, amelynek szerzője Gladden Pappin politológus, aki a Harvard Egyetemen doktorált, majd a Dallasi Egyetemen tanított, illetve évek óta a Mathias Corvinus Collegiumnak, a Fidesz káderképzőjének a vendégoktatója. Immár magyar állampolgársága is van, sőt, idén tavasztól ő a Magyar Külügyi Intézet elnöke. A Missouri állambeli St. Louisban született, etnikai hovatartozására nézve az Osage indián törzshöz tartozik. Ezt a törzset a 17. században szorították ki nyugat felé az Ohio folyó völgyéből az új vadászmezőket kereső irokézek.

Írásának a címében azt az állítást fogalmazza meg, hogy a Biden-kormányzat fegyverként használja a diplomáciát a konzervatív Magyarországgal szemben. Mellékelten olvasható a Newsweek szokásos elhatárolódó nyilatkozata, miszerint a cikk a szerző véleményét tükrözi.

Pappin azzal a szemrehányással indít, hogy negyven ország polgárai évente milliószámra látogatnak az Egyesült Államokba a vízummentességi program keretében, a magyar állampolgárok számára azonban Washington most megszigorította a lehetőséget. Miközben az Egyesült Államok déli határa romokban hever – állítja –, Magyarország polgárainak minden egyes alkalommal újra kell kérniük az egyszeri belépési engedélyt. A szerző szerint az nem jelent azonosítható kockázatot, hogy az elmúlt években magyar állampolgárságot szerzett egymillió ember közül 2018-ig amerikai adatok szerint mindössze 65-en jutottak be az országba illegális úton.

 
Gladden Pappin (b) és Dean Karalekas az MCC Feszten
Fotó: Facebook
 

Az elmúlt években Magyarország a józanság szigeteként vált ismertté a woke ideológia és a gender propaganda tengerén. Határain és utcáin biztonság uralkodik, és az ország azonnali tűzszünetet szorgalmaz az ukrajnai konfliktus békés rendezése érdekében – olvasható az amerikai olvasónak szóló mini-országismertetésben. Tavaly a Biden-adminisztráció fokozta a nyomást erre a kicsiny, konzervatív demokráciára – folytatódik a cikk, amelynek szerzője kifejti, hogy felmondták a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, 1979 óta érvényben volt szerződést, hogy David Pressman amerikai nagykövet azon gúnyolódott a Twitteren, hogy a konzervatív értékeket védelmező megnyilatkozásokat nem lehet megkülönböztetni Vlagyimir Putyin szavaitól, továbbá hogy idén februárban Budapestre látogatott Samantha Power, a USAID amerikai humanitárius segélyező szervezet adminisztrátora, és civil elköteleződésre buzdította a külföldről finanszírozott médiát. Nemrég pedig a magyar számvevőszék megállapította, hogy a tavalyi választásokra a hat ellenzéki párt több millió dollár törvénytelen külföldi támogatásban részesült, azon belül több mint 7 millió dollárt kapott liberális amerikai nem kormányzati szervezetektől – fogalmaz a Magyar Külügyi Intézet elnöke a Newsweeknek írott cikkében.

Gladden Pappin ezek után levonja a következtetést, hogy a diplomácia fegyverként való alkalmazása aláássa Amerika biztonságát, és csökkenti az Egyesült Államok és NATO-partnerei közötti szoros együttműködésre vonatkozó ösztönző erőt. A Magyarországra nehezedő nyomás ráadásul egybeesik az ország védelmi képességeinek gyors korszerűsítésével – fűzi tovább a gondolatot, és hozzáteszi: ma a NATO kibővítésének csaknem vallásos jelentőséget tulajdonítanak, de ha ez annyira fontos, miért jár el ilyen durván az Egyesült Államok az egyik legelkötelezettebb szövetségesével? A nyilván Budapestről sugalmazott cikk lényege alighanem éppen ez – bár Pappin egyetlen szóval sem említi, hogy Magyarország akadályozza a svéd NATO-csatlakozást.

Izland és Magyarország közösen sietett egy belarusz oligarcha segítségére

Az EurActiv uniós hírportálon annak vezető szerkesztője, Georgi Gotev – egy oknyomozó konzorcium megállapításait ismertetve – arról ír, hogy Izland és Magyarország közösen sietett egy belarusz oligarcha segítségére: megakadályozták, hogy az Aljakszandr Lukasenka elnökkel igen szoros kapcsolatokat ápoló Aljakszandr Mosenszkij rákerüljön az EU által szankcióval sújtott személyek listájára. A szóban forgó üzletember rendszeresen együtt utazik a kormánygéppel Lukasenkával külföldi utakra, támogatta az elnök választási kampányát, cserébe pedig érdemrendet kapott.

Bankszervezeti források szerint Mosenszkij a Seychelles-szigeteken, a brit Jersey szigetén, valamint Cipruson szokta tisztára mosni nyershalimportból és annak feldolgozásából származó nyereségét. Hazájában csak halkirályként emlegetik. Két évtizede üzletel Izlanddal, és ezt a kapcsolatot 2006-ban sikerült diplomáciai szintre emelnie: azóta is ő látja el Izland minszki tiszteletbeli konzuli posztját. A hozzá hasonló, Lukasenka-közeli oligarchákat, mint például Aljakszandr Sakucin vagy Szjarhej Csicserin, már régóta szankciókkal sújtja az unió. Az oknyomozó konzorcium izlandi tagja, a Heimildin című lap megállapította, hogy a reykjavíki külügyminisztériumból legalább 30-szor telefonáltak különböző EU-döntéshozóknak, Mosenszkij érdekében lobbizva. Magyarország pedig, miután májusban 10 EU-ország javasolta az oligarcha felvételét a feketelistára, ellenvetéssel élt, amivel állítólag alaposan felbőszítette a lengyeleket és a litvánokat. A Heimildin úgy tudja, hogy Magyarország, amely előszeretettel akadályozza a Belarusszal szembeni uniós szankciókat, ráadásul saját képviselővel is rendelkezik Mosenszkij zászlóshajó-vállalatánál, a Santa Bremornál. Szergej Nyadbajlau, a Santa Bremor ügyvezető igazgatója ugyanis Magyarország tiszteletbeli konzulja Belaruszban.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2023.08.08., kedd 6:00
Riporter: Kárpáti János