„Klubrádió
Reggeli gyors

MÁV-beszerzés: Senki nem tudja, mi lesz a nem villamosított vonalakkal

5/05/2021 14:53

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az utóbbi évek legnagyobb értékű vonatbeszerzését vonta vissza a MÁV-Start. A társaság a villamosítással indokolta hirtelen döntését. Jandó Zoltán, a G7 munkatársa szerint azonban ezután maradnak olyan vonalak, ahol nem hajtható végre az átalakítás, tehát néhány hibird motorvonatot célszerű lett volna beszerezni, hogy ezeken a vonalakon a kiörgedett vonatokat lecseréljék.

2021. május 05. Reggeli gyors - részlet 21.05.05. Jandó Zoltán
06:50
00:00

Az utolsó pillanatban visszatáncolt a MÁV-Start egy 200-250 milliárdos vonatbeszerzéstől – írja a G7.hu. Ennek keretében 50 új, kettős üzemű, tehát hagyományos felsővezetékes villamos és akkumulátoros hajtásra is képes motorvonatot vásárolt volna a társaság.

Jandó Zoltán, a cikk szerzője a Klubrádiónak elmondta, hogy a társaság az utóbbi években tervezett legnagyobb értékű vonatbeszerzése hiúsult meg ezzel. A magyarázat szerint a közbeszerzést azért vonták vissza, mert annak megindítása óta, a közbeszerzési eljárással tervezetten érintett több kiemelt, nagyobb forgalmú vasútvonalra a kormány a környezetbarát kötöttpályás közlekedés fejlesztése érdekében a vasútvonalak teljes villamosítása iránt köteleződött el és tett intézkedéseket, amely a folyamatban lévő járműbeszerzés felülvizsgálatát és újratervezését követeli meg.

Szakértők szerint azonban mégis szükség lett volna néhány új, legalább részben dízelüzemű motorvonatra, mert több más vonalon nem ment még végbe a villamosítás. Jandó felhívta arra figyelmet, hogy ezeken az e vonalakon jelenleg közlekedő vonatok is kiöregedtek, nem ritkán 40-50 évesek.

Újra üzemel a Déli pályaudvar
 
Déli pályaudvar váltókFotó: Máthé Zoltán / MTI
 

A problémát az is nehezíti, hogy bizonyos szakaszokat egyszerűen nem éri meg villamosítani, ezeken csak kevert-, vagy kízárólag dízelüzemű járatok közlekedhetnek. Utóbbiak környezetvédelmi szempontból nagyon problémásak, épp ezért lenne célszerű közülük a legrégebbieket lecserélni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Jandó Zoltánnal
2021.05.05., szerda 7:41
Riporter: Para-Kovács Imre