„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Márki-Zay Péter: Nagy örömmel háttérbe húzódom

10/06/2024 19:26

| Szerző: Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Bár Márki-Zay Péter és Magyar Péter politikai identitása között sok a hasonlóság, Hódmezővásárhely újraválasztott polgármestere nem kíván nyíltan a Tisza Párt mellé állni az ő érdekükben.

2024. június 10. Megbeszéljük-részlet (2024.06.10.) Márki-Zay Péter
14:31
00:00

Ahogy Magyar Péter, úgy Márki-Zay Péter is kiábrándult Fidesz-szavazó, illetve jobboldali, keresztény és konzervatív értékeket vall. Hogy lehet, hogy a két politikus nem kötött szövetséget? – érkezett a kérdés Márki-Zay Péternek.

A szavazóinkat elvitte – ismerte el Hódmezővásárhely újraválasztott polgármestere. Hozzátette, a városában februárban még 28 százalékra mérték a pártjukat, a mostani EP-választáson azonban csak 22 százalékos eredményt értek el.

Arra a kérdésre, hogy Márki-Zay Péter miért nem csatlakozott a Tisza Párthoz, úgy fogalmazott, hogy őt a kormánypropaganda úgy állította be, mint háborúpárti, migránsbetelepítő, baloldali, Gyurcsány- és Soros-ügynök, ezért valószínűsíti, hogy ezen címkék miatt nem tudná segíteni Magyar pártjának épülését.   

"Maximálisan megértő vagyok ezzel, nagy örömmel háttérbe húzódom, és ettől függetlenül mindenkit arra biztattam, hogy támogassák egy új erőnek a megépülését, amivel '26-ban le lehet győzni a Fideszt" – fogalmazott Márki-Zay.

Hozzátette, a régi ellenzéki pártokból a magyar választópolgárok nem nézték ki, hogy le tudják váltani a Fideszt, ezért szerepelhetett jól a választásokon a Tisza Párt. "2026-ban az lesz a kérdés, hogy lesz-e akár a Tisza, akár bárki más, aki ugyanilyen gyorsan föl tud emelkedni. Lesz e egy olyan erő az ellenzéki oldalon, aki legalább a körzetek felében több eredményt fog kapni, mint a Fidesz" – mondta Márki-Zay.

Hódmezővásárhely polgármestere arról is beszélt, hogy a Magyar Péter mögött felsorakozó tömegbázis akár arra is elég lehet, hogy a szabályokat megváltoztassák. Erre jó példa, hogy 14 év után először volt választási vita a köztelevízióban. Ugyanez a tömeg akár azt is elérheti, hogy köztévé méltányosan beszámoljon az ellenzék tevékenységéről. "Hogyha még nagyobb a tömegnyomás, azt is el lehet érni, hogy a választási szabályokat változtassák meg, hogy ne legyen bekódolva az, hogy csak Orbán Viktor lehet a miniszterelnök, és mindig neki kell nyerni" – zárta az interjút Márki-Zay Péter.

Hasonló véleményen van Hadházy Ákos is, aki szintén a Megbeszéljük vendége volt.

2024. június 10. Megbeszéljük-részlet (2024.06.10.) Hadházy Ákos
16:19
00:00

A teljes beszélgetéseket a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Márki-Zay Péterrel
2024. június 10., hétfő 16:20
Riporter: Bolgár György