„Klubrádió
Utcafront

Makettektől a legnagyobb szigetekig

15/08/2021 16:03

| Szerző: Klubrádió

Az Utcafront e heti adásában a megcsodálhattuk Róma gipszmakettjét, de ellátogattunk Európa nyolcadik legnagyobb szigetére, Szardíniába is.

2021. augusztus 14. Utcafront (2021. augusztus 14., szombat 17:00)
47:46
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta

Máltáról Szardíniába hajózunk Sylvester Ádámmal, hogy e hatalmas múltú, a Földközi-tenger második, Európa nyolcadik, és a világ negyvenhatodik legnagyobb szigetét is megismerjük.

 
Szardínia
Fotó: Pixabay
 

Egy nagyon jól működő épületről rántja le a leplet Kelecsényi Kristóf – a Központi Statisztikai Hivatal palotájáról, ami azon ritka kormányzati épületek közé tartozik amelyben ma is az az intézmény működik, amelyik számára az készült anno.

Torma Tamás a Török-ház középkori titkairól mesél – az alsóörsi ház egykor a török porta és a magyar királyság határán állt.

Mérete 17*17 méter, készült 38 évig – pontosan 1938-1971-ig, anyaga gipsz, na mi ez? Nos, ez a 4. századi Róma tűpontos makettje, amiről Laczik Bálint beszél.

 
Pixabay
 

A szelíd építészet – új fogalom, autentikus képviselője pedig az Utcafront vendége Örfy József, aki bebizonyította, hogy az öncélúság elvetésével, a természet tiszteletével, a felesleges fogyasztói igényekről való lemondással és olcsó, éppen csak a legszükségesebb anyagok felhasználásával szerethető, szép és nagyon jól lakható házat lehet építeni.

Az viszont nem biztos, hogy műemléki házak helyére újat kell építeni. Ez még akkor is igaz, ha Kozár Alexandra azt is elárulja, hogy az Erkel utcában történt bontás helyén egy egészen jó kortárs épület született.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Utcafront
2021. augusztus 14. szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta