„Köszönjük
Reggeli gyors

Magyarország egyre inkább magányos, elszigetelt helyzetben találja magát

6/09/2023 09:30

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Míg az Erdogan vezette Törökország tudja, hogy nem csatlakozhat az EU-hoz, igyekszik kihasználni az Uniónál adódó lehetőségeket, amelyekért a svéd NATO-csatlakozást is hajlandó támogatni, Magyarország egyre inkább magányos, elszigetelt helyzetben találja magát – véli Jakub Landovsky cseh diplomata. Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

2023. szeptember 06. Reggeli gyors - részlet 23.09.06. Kárpáti János lapszemléje
05:25
00:00

Kezdjük azzal a diplomáciai kötélhúzással, ami már alighanem mindenkinek a könyökén jön ki. A Cseh Köztársaság NATO-nagykövete szerint Svédország valószínűleg már idén ősszel csatlakozhat az atlanti szövetséghez – ismerteti az EurActiv brüsszeli hírportál a Jakub Landovsky által a CTK hírügynökségnek adott nyilatkozat tartalmát. Bár Törökország a terroristák elleni küzdelem hiányosságaira és a Korán-égetésekre hivatkozva akasztotta meg a svéd belépést, a cseh diplomata bízik abban, hogy az ügy stratégiai fontossága és a racionális döntéshozatal érvényesülni fog. Recep Tayyip Erdogan török elnök tudja, hogy országa nem juthat EU-tagsághoz, hiába kötötte össze a két dolgot, de igyekszik maximálisan kihasználni az Uniónál adódó lehetőségeit, például az exportengedélyekkel, valamint a migrációs kérdésben a nyugalom török részről történő fenntartása fejében elvárt pénzátutalásokkal kapcsolatban – vélekedett Landovsky. Magyarország esetében szerinte ennél bonyolultabb a helyzet, mert – idézem – „nem tudjuk igazán, hogy miért viselkedik így”. De meggyőződése, hogy az ország egyre inkább magányos, elszigetelt helyzetben találja magát.

Orbán Viktor a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozój
 
Erdogan és Orbán
 
 Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI
 

Titokzatoskodik gazdasági mutatóit illetően Kína

Most egy kis globális kitekintés. Az év eleje óta csak rossz híreket lehet hallani Kínából, a koronavírus-járvány után várt fellendülés helyett – írja a bécsi Der Standardban Lendvai Pál. Mint hozzáteszi, a viták erről az országról a fenntartás nélküli csodálat és a vészjósló próféciák hangja között hullámzanak. Kínában 1978 óta hétszeresére növekedett a GDP, ami azt jelenti, hogy az amerikai gazdaság teljesítményének egytizedéről annak háromnegyedére bővült. Nem sokkal ezelőtt Kína még a világgazdaság motorjának számított. Idén azonban aggasztó válságba került a gazdaság 30 százalékát kitevő ingatlanszektor, és szokatlan módon felhagytak egyes gazdasági statisztikai mutatók – így a rossz fogyasztási adatok, illetve a fiatalok körében megnőtt munkanélküliségi ráta – közzétételével.

Lendvai szerint sokan a 2012 óta korlátlan időre szóló hatalommal bíró, egyeduralkodó Hszi Csin-ping államfő és pártvezető személyében látják a válság fő okát. Henry Kissinger, aki nem sokkal 100. születésnapja után Pekingben baráti beszélgetést folytatott Hszi-vel, azt írja legutóbbi könyvében, hogy válságos időkben a status quo puszta menedzselése a legveszélyesebb iránynak bizonyulhat. Kínában mindent a párt irányít, az állami szektor elsőbbséget élvez. Hszi Csin-ping azon kijelentése, miszerint a lakások arra valók, hogy lakjanak bennük, és nem arra, hogy spekuláljanak velük, aligha alkalmas a vállalkozások, a háztartások és a külföldi befektetők bizalmának a helyreállítására – jegyzi meg Lendvai.

Kitér viszont a válság strukturális okára is, arra, hogy Kínában 2015 óta csökken a munkaképes lakosok száma. A fogyasztás és a magánszektor támogatása helyett a beruházásokat és a fegyverkezési kiadásokat erőltetik.

Mindamellett Lendvai szerint megalapozatlanok azok a pánikkeltő állítások, hogy a kínai gazdaság állapota megrázkódtatásokat okozna a világgazdaságnak. Kína ugyanis az Egyesült Államokból csak az amerikai GDP egy százalékát importálja, és még a Peking mellett leginkább elkötelezett Németország is nagyobb értéket exportál a négy visegrádi országba, mint Kínába.

A Nyílt Társadalom Alapítványok kivonulásából a konzervatív európai mozgalmak húzhatnak hasznot

És végül újabb cikk, ezúttal a német Die Weltből, a Soros-alapítványok európai tevékenységének csaknem teljes felszámolásáról. Ebben egyebek közt az olvasható, hogy egy belső emailből, illetve alkalmazottak közléseiből az a kép rajzolódik ki, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok által Európában foglalkoztatottak nagy részétől megválnak. Az említett email konkrétan Thorsten Klassentől, a berlini iroda igazgatójától származik, és július 20-ikán keltezték. Az áll benne, hogy az Európai Unión belüli tevékenység további részével felhagynak, mert az EU rendelkezik az emberi jogokat és a pluralizmust szolgáló eszközökkel, így a Soros-alapítványok a jövőben másként fogják felhasználni a rendelkezésükre álló forrásokat. A berlini alkalmazottak 80 százalékát, a Brüsszelben foglalkoztatottak legkevesebb 60 százalékát elbocsátják. 

Az alapító fia, Alex által bejelentett európai megszorítások történelmi szakítást jelentenek azzal a tevékenységgel, amelyet Soros György több mint harminc évvel ezelőtt eredeti hazájában, Magyarországon megkezdett a civil társadalom érdekében, képzéssel, emberi jogi tevékenységgel és politikakutatással – állapítja meg a Die Welt.

A cikk megszólaltatja Pardavi Mártát, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökét, illetve Alberto Alemanno párizsi jogászprofesszort – mindketten attól tartanak, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok kivonulásából a konzervatív európai mozgalmak fognak hasznot húzni.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2023.09.06., szerda 6:00
Riporter: Kárpáti János