„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyar György: Le kell venni a pártsapkát!

25/11/2019 14:41

| Szerző: Klubrádió

A Fideszt csak a saját fegyverével lehet legyőzni – mondja az ismert ügyvéd, aki szerint az ellenzéknek már most készülnie kell az országgyűlési választásokra.

2019. november 25. Reggeli gyors - részlet 19.11.25. Magyar György
11:08
00:00

A főváros és néhány nagyváros megmutatta az önkormányzati választásokon, hogy miként lehet legyőzni a Fideszt. Ha nem akarunk egy következő kétharmadot, akkor a pártoknak össze kell fogniuk, egyetlen választási pártot kell létrehozniuk. A vitákat, csatákat félre kell tenniük, erős klubcsapatokból egy jó válogatottat kell kiállítaniuk. Ezt javasolja Magyar György ügyvéd, már nem először.

A tanulás hosszú folyamat, ezért szükséges már most megtenni az első lépéseket. Ha ideiglenesen leveszik a pártsapkákat, létrehoznak egy technikai koalíciót és mind a 106 egyéni körzetben kiválasztják a legesélyesebb jelöltet, akkor van esély a kormányváltásra, az áldemokrácia megszüntetésére. Ideje belátni, hogy a hatalmi harcoknak nem most van itt az idejük. A Fidesz állította csapdák elkerülhetők megfelelő felkészültséggel, tisztánlátással, politikai kultúrával. Az ellenzéki pártoknak önmérsékletet kell tanúsítaniuk, mert a szavazók bizalmát könnyen el lehet játszani.

A folyamatot úgy lehet elképzelni, mint ahogy az Európai Unió működik – mondta Magyar György. Minden pártnak megvan a saját szavazótábora, bázisa, ideológiája. Ezt mind beteszik a közösbe. Lemondanak bizonyos előnyökről. A szisztéma azért nem működött eddig, mert például az LMP és a Jobbik a pártfinanszírozást nézte, hiszen százmilliókról volt szó. Ezt a gondolkodást most félre kell tenni, a nagy célt kell szem előtt tartani.

A Fidesz úgy alakította a jogi feltételeket, hogy ellenzéki oldalon minél többen induljanak, így nyírják ki egymást. A kormánypártnak jogalkotási monopóliuma van, ezen kell változtatni. Ha egy nulladik fordulón, azaz egy előválasztáson sikerül megtalálni a megfelelő jelöltet, akkor megalakulhat az új, ellenzéki többségű parlament, amely elkezdheti visszaépíteni a jogállamot, lenyesegetni az alkotmány vadhajtásait, megváltoztatni a pártfinanszírozást, visszaadni az intézmények függetlenségét. Ehhez nem kellenek hosszú évek, nincs szükség sokáig tartó kényszer-koalícióra. Amikor a feltételek adottak, a törvényhozás feloszlatja magát, új választást írnak ki, immár demokratikus választást, és ezen mérettetnek meg a pártok, tisztességes versenyben. A kormánypárt persze még alakíthat a szabályokon, mert attól tart, hogy ami eddig neki kedvezett, az majd az ellenzéket hozza előnyösebb helyzetbe, de ezt a csapdát okosan ki lehet kerülni. Magyar György hangsúlyozta: a Fideszt demokratikus úton csak a saját fegyverével lehet legyőzni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook.

Reggeli gyors
2019.11.25. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor