„Klubrádió
Reggeli gyors

Magasról tettek a helyiekre, kivágták a Csörsz utcai fákat

29/06/2021 13:58

| Szerző: Klubrádió

Kivágtak nyolc jegenyefát, mert zavarták a Testnevelési Egyetem átépítését. Mészáros Lőrincnek egy tájépítész céget kellene "vásárolnunk", hátha úgy jobban fog figyelni a környezetre is, javasolta egy helyi lakó.

Hétfőn újabb tömeges favágás volt Budapesten a Testnevelési Egyetem építkezésénél. Azokról a fákról van szó, amikenek a védelmét Gulyás Gergely miniszter is megígérte, de Mészáros Lőrinc cége, a ZÁÉV Zrt. pénteken már jelezte, a fákat kivágják. Egy helyi lakos, Feleky Zsolt hétfőn megpróbálta megakadályozni a favágást. A Reggeli gyorsban beszélt arról, hogy elvesztették a harcot.

2021. június 29. Reggeli gyors - részlet 21.06.29. Falaky Zsolt
05:53
00:00

A Testnevelési Egyetem átépítésének áldozatai lettek az említett jegenyefák, amik az építkezés útjában voltak. Korábban komoly vita volt arról, hogy megvédik a fákat, mondta a helyi lakos. Tegnap a testével is megpróbálta megvédeni, de a fák az építkezés területén belül vannak és jogerős kivágási engedélyük is volt. "Jegenyefák lombot növesztettek, tűzifaként végezték" - mondta.

Ezek "migráns fák voltak, mediterrán jegenyefák, és ha a hőmérőre nézünk, ők hozták a meleget, így most hűvös lesz, viccelődött, majd már komolyan hozzátette , hogy "a beton és térkőfétis ezeknek az építkezéseknek a sajátja, és itt is fokozottan jelen van, annak ellenére, hogy egy forgalommal terhelt környéken vagyunk".

A 12. kerületi helyi lakos szerint a fák kivágása miatt visszaverődő forróság a sportolóknak sem tesz jót, "a lakókról már ne is beszéljünk". A további kellemetlenségek között említette a műfüves pályát, "ami hasonlóan viselkedik, mint a beton", ezért jobb lenne, rendes füves lenne, illetve a BAH-csomópont felé tervezett éjszakai fénypompát, ami miatt a környék fényszennyezése nő, és "úgy fog világítani, mint Salamon töke".

Szerinte lennének olyan megoldások, zöldesítések, amik elviselhetőbbé tennék az átalakítást. Felvetette, hogy esetleg "vásároljunk Mészáros Lőrincnek egy tájépítész céget, hogy üzletileg is megérje a zöld gondolkodás ezeknél a beruházásoknál".

A 24 fából végül nyolcat vágtak ki, ennek legalább örülnek. Mivel a TE átépítése "kiemelt kormányzati beruházás, semmiféle párbeszéd nem folyt, semmiféle tájékoztatást nem kaptak a környéken lakók, de még az önkormányzat is információhiányos" - mondta.

Most a "hosszú távú feladat az", hogy megpróbálják menteni a menthetőt: utólag beterveztetni zöld megoldásokat, és a környék forgalmi rendjét is az ott épülő 1500 fős csarnokhoz igazítani, "hogy ne gyilkolja meg a kis utcákat".