„Klubrádió
Reggeli gyors

Magad uram, ha szolgád nincs! - Magánadakozásból lesz klíma a veszprémi kórház gyerekosztályán

13/07/2021 12:20

| Szerző: Klubrádió

Egy apa felhívására Veszprémben kevesebb mint száz óra alatt összejött több mint kétmillió forint! A Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztálya a civil összefogás eredményeként válhat komfortosabbá a közadakozásból megvalósuló klimatizációval.

2021. július 13. Reggeli gyors - részlet 21.07.13. Adamecz Zoltán
04:30
00:00

Adamecz Zoltán veszprémi apuka Peti fia kórházba került épp a legnagyobb hőhullám idején. Az aggódó szülő a folyamatos kivizsgálások alatt azt tapasztalta, hogy a kórtermekben, vizsgálókban és a folyosókon szakad a víz mindenkiről. Nehéz lenne megmondani, ki szenved jobban, az orvosok, a nővérek, a bent tartózkodó szülők vagy a kiszolgáltatott kis betegek. Mert a Csolnoky Ferenc Kórház épületeiben nincs mindenütt klímaberendezés, vagyis inkább alig van néhány helyen

Nincs rá pénz, mondta a kórház. Zoltán ezt az áldatlan helyzetet elfogadhatatlannak találta: nincs az rendjén, hogy a XXI. század egyik vezető magyarországi kórházában ne legyenek klimatizálva a kórtermek és a munkahelyek, így saját kezébe vette a kezdeményezést, gyűjtést szervezett. Bejegyzést írt a közösségi oldalára, megosztotta a városi Facebook-csoportokban, és olyasmi történt, ami visszaadja az ember hitét az emberiességben. A gyűjtést ötvenezer forinttal ő maga kezdte, majd egyre-másra érkeztek a felajánlások a megadott számlaszámra.

Szerencsére az ő kisfia már otthon van egészségesen, de az utána beutalt gyermekek, a kicsiket kísérő szülők és nem utolsósorban a gyógyító személyzet kevésbé fog szenvedni a meteorológusok által jósolt forró nyarakon.

Adamecz Zoltán a Reggeli gyorsban elmondta, hogy ugyan a tervezett kétmillió forint már összegyűlt, de – az eredetileg kitűzött határidőig – július 25-ig folytatják a gyűjtést, lehetőséget adva így mindenkinek, hogy segíthessen.

Zoltánnak a gyűjtéssel kapcsolatban vegyes érzései vannak, mert több magánember egyenként nagyobb összeget adományozott, mint az összes városi vezető politikus összességében.

"Bár ez kissé letör, de legalább végre egyetértésre jutottak a politikai pártok, és egyik sem ad egy fillért sem" – jegyezte meg ironikusan Adamecz, majd hozzátette: "Ez is olyan, mint a futball: van két csapat, egyik sem szereti, ha civilek ugrálnak a pályán, mindegyik jól keres, de az kaszál, aki négy évente nyer".

Adamecz Zoltán elmondta azt is, hogy a Balaton közelsége miatt a beteg gyermekek fele nem helybeli, hanem az ország különböző pontjairól jön, azaz ez a gyűjtés tulajdonképpen nem csak helyi, hanem országos ügy is

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Adamecz Zoltánnal
2021.07.13., kedd 08:37
Riporter: Para-Kovács Imre