„Klubrádió
Esti gyors

Ligeti: Szívfájdalom nélkül ki lehet mondani, hogy az ÁSZ a NER ökle, a párt ökle

21/02/2024 01:49

| Szerző: Klubrádió

Ligeti Miklós az ellenzéki pártokat ért 523 milliós állami számvevőszéki büntetésről azt mondta: az ÁSZ nem is érzi szükségét annak, hogy kerülje a pártosság, a Fidesz-szolgálat látszatát. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint is botrányos az ellenzék finanszírozási modellje (ha az ember figyelmen kívül hagyja, hogy miért ilyen), de "tessék ugyanazzal az erővel odaütni a kormányoldalnak is". 

2024. február 20. Esti gyors - részlet 2024.02.20. Ligeti Miklós
09:14
00:00

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint „tiltott pártfinanszírozás történt” a 2022-es parlamenti választás kampányában az ellenzéki összefogás hat pártjánál, ezért a pártokat együttesen mintegy 523 millió forintos pénzbírsággal sújtotta; a döntés ellen nem lehet fellebbezni. Márki-Zay Péter közös miniszterelnök-jelölt szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) is pénzt költött a kampányra, ez pedig az ÁSZ szerint a közös kampányhoz nyújtott „nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásnak minősül”, amelyet a hat párt a kampányelszámolásaikban nem vett figyelembe.

Az érintett pártok azt mondják, hogy ők elszámoltak a saját kampánytámogatásukkal, ez a pénz effektíve nem került hozzájuk, de az ÁSZ szerint mivel az MMM és Márki-Zay azt kommunikálta, hogy ebből közösen kampányoltak, ezt „legalább hallgatólagos elfogadott támogatásnak” kell tekinteni. Arra a kérdésre, hogy ezt ő is így tekinti-e, Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója az Esti gyorsban úgy válaszolt: „nehéz lenne másnak tekinteni”.

Azóta a számvevőszék szokatlanul közlékeny volt, háttérbeszélgetést szervezett, ahol kaptak kérdést arról, hogy ha ez a helyzet jogellenes az ellenzéki összefogásnál, akkor például a CÖF-nél, a Megafonnál és a Fidesznél miért nem. Van különbség: ezek a kormányzati narratívákat hangoztató csoportok nem külföldi forrásból gazdálkodnak, tudomásuk szerint belföldről, nagy részben közpénzből szerzik a forrásaikat. Ugyanakkor kiszervezett, „proxy-kampánytevékenységet” folytatnak.

Az ÁSZ elnöke szerint Márki-Zay Péter tulajdonképpen elismerte, hogy az MMM működése az ellenzéki kampányt támogatja, ezzel szemben ilyen kijelentés a CÖF és a Megafon részéről nem hangzott el, sőt, állítólag megkérdezték ezt a két szervezetet, és azt mondták, hogy „ők ugyan nem”. Erre Ligeti Miklós azt a példát hozta, hogy ha egy gyilkosságnál van A és B gyanúsított, mindketten az áldozat haragosai, mindkettőjüknél van kés, véres a kezük, de míg A azt mondja, hogy ő egy kicsit megszúrta az illetőt, B közli, hogy ő csak csirkét bontott a késsel, és őt elengedik. „Hát kiröhögnénk őket”, ha ilyen alapossággal nyomoznának – összegezte.

Azt mondta, érthető, hogy tiltani akarják a külföldi finanszírozást, de az ellenzék ezt mintakövetésként, ha úgy tetszik, belekényszerülésként alkalmazza, eltanulják a CÖF módszerét. Liget Miklós hozzátette: a Fidesz a CÖF-fel, Megafonnal és egyéb csatolt részeivel kampány-munkamegosztásban vesz részt, és ebben benne van az állami propaganda nem kevés milliárddal. Műsorvezetőnk megjegyezte, hogy a G7 portál összegzése szerint a Rogán-művek nyolc év alatt 1360 milliárd forintot költöttek el kommunikációra, például az országszerte kitett kék plakátokra.

 
Ligeti Miklós
 

A szakértő kiemelte: az ÁSZ nemes hagyományokra alapult, a lécet nagyon magasra tévő szervezeti kultúrából indult a ’90-es években, és sikerült addig jutnia, hogy szinte szívfájdalom nélkül gondolkodnak róla kritikus szervezetek úgy, mint „a NER ökle, a párt ökle”. Már nem is adnak a látszatra, hogy pártatlanul akarnak eljárni. Azt mondani, hogy mert nincs szerződésben lefektetve, nyilvános vallomásban elismerten kimondva, hogy a CÖF-jelenség és a Megafon-típusú tevékenység a kampányolásban egyeztetetten, összehangoltan működik, az nem probléma, de ugyanezt típusú a jelenséget hallgatólagosan elfogadott támogatásnak tekintik az ellenzéki oldalon, itt nagyon kilóg a lóláb. Nem is érzik szükségét annak, hogy kerüljék a pártosság, a Fidesz-szolgálat látszatát. Ezzel aláássák mindazt, aminek védelmére az ÁSZ vezetői felesküdtek, ez önmagában botrányos. Azon már talán senki, aki erről a témáról például tőlük tájékozódik, hogy a számvevőszék mindig megtalálja és súlyos százmilliókkal bünteti az ellenzék kampánytechnikáit, miközben ugyanezeket a kormányoldalnál büntetlenül hagyja.

Hangsúlyozta, nem az fáj nekik, hogy az ellenzéket büntetik, szerintük is botrányos ez a finanszírozási modell (ha az ember figyelmen kívül hagyja, hogy miért ilyen), de tessék ugyanazzal az erővel odaütni a kormányoldalnak is. Ezzel a számvevőszék hosszú évek óta adós, „lehet, hogy könnyűnek találtatnak, ha megmérettetnek” – fogalmazott Ligeti Miklós.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Esti gyors
2024. február 20., kedd 18:15
Műsorvezető: Kárpáti Iván