„Klubrádió
Reggeli gyors

Ligeti az új kötelezettségszegési eljárásról: Az Orbán-kormány a hisztis gyerek, az EB a szigorú szülő

8/02/2024 10:00

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az Európai Bizottság "nem vak és nem hülye", pontosan látja a magyar szuverenitásvédelmi törvénnyel kapcsolatos problémákat. Ligeti Miklós arra számít, hogy a magyar kormány végül "becsicskul" a nyomás miatt, valami más intézkedéssel menti magát, a törvény híre azonban így is kifejti hatását, sokakat eltántorít a nyílt kritikától.

2024. február 08. Reggeli gyors - részlet 24.02.08. Ligeti Miklós
12:00
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, uniós kötelezettségszegési eljárás indult a szuverenitásvédelmi törvény miatt Magyarország ellen. A hivatalos indokolás szerint az Európai Bizottság úgy véli, hogy a szóban forgó magyar jogszabály sérti az elsődleges és másodlagos uniós jog számos rendelkezését, többek között az uniós demokratikus értékeket, a demokrácia elvét és az uniós polgárok választójogát.

"Egyelőre mindenki teszi a maga dolgát. A magyar kormány, a Nemzeti Együttműködés Rendszere, Orbán Viktor provokál, a hisztis gyerek szerepét véve magára. Már megint nem csinált rendet, már megint feltette sáros kiránduló bakancsát a damaszt abroszra. Az Európai Bizottság a türelmes, de dorgáló szülő megint felemelte a hangját, és azt mondta, fiam tedd el a sáros bakancsod, és mosd is le a talpát, és egyébként is rakj rendet a szobádban. A hisztis gyerek beszélgetés harmadik elemeként a magyar kormány eljátssza azt, hogy rá mindig pikkelnek, nem is szeretnek, miközben ő ártatlan" – mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója, utalva a kormány erre adott reakcióira. 

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója például azt állítja a Facebookon posztjában, hogy az Európai Bizottságnak nem a szuverenitásvédelminek nevezett törvénnyel, hanem a magyar szuverenitással van gondja.

Hogy ez mennyire lesz hatékony védelem a magyar kormány részéről, Ligeti szerint egyelőre nem lehet megítélni. "Az egészen biztos, hogy az Európai Bizottság nem vak és nem hülye. Felsorolták, hogy mi mindent sért a törvény" – foglalta össze.

Az EB álláspontja szerint a szuverenitásvédelmi törvény sérti az emberek

  • magán- és családi életét,
  • a személyes adatvédelmet,
  • az információhoz jutás
  • és a véleménynyilvánítás szabadságát,
  • a gyülekezéshez való jogot,
  • a szavazati jogot,
  • a mindenkit megillető jogot a tisztességes bírói eljáráshoz.

Hozzátette, a bizottság is látja azt, hogy a magukat "szuverenistának nevezők" inkább a szélsőjobbos voltukat igyekeznek leplezni ezt, Az EU pedig nem enged ennek a szélsőségnek. Ligeti arra számít, hogy a nagy hőbörgés végén a magyar kormány végül "becsicskul", és valami más intézkedéssel menti magát, a törvény híre azonban így is kifejti hatását, sokakat eltántorít a nyílt kritikától. "A lassú víz partot mos elve sajnos a kormánynak így is jobban kedvez" – mondta.

A műsor további részében Ligeti arról beszélt, hogy Transparency pert nyert a Magyar Turisztikai Ügynökség ellen, a tokaji kertekről készült 68 milliós „tudományos mű” tartalmát szeretnék megismerni, de ez még csak az első harmada a folyamatnak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ligeti Miklóssal
2024.02.08., csütörtök 7:15
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János