„Klubrádió
Reggeli gyors

Azonnal hír lett a nemzetközi sajtóban a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárás

8/02/2024 08:52

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Biden nemzetbiztonsági tanácsadója nem fenyegetőzik, de üzeni Orbánnak, Washington türelme elfogyott a svéd NATO-tagság ratifikálásának halogatása miatt. Ennél nagyobb hangzavart már csak az okozott, hogy sikerült megint kihívni Brüsszel haragját a kormány törvénysértéseivel. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

2024. április 28.
00:00
00:00

Az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy nemcsak ő, de NATO-beli kollégái is figyelmeztették szerdán a magyar kormányt, hogy ne késleltesse a svédek leendő tagságát, és amúgy pedig fogytán Washington türelme – adta közre Brüsszelben keltezett tudósítását az AP amerikai hírügynökség. Ez tulajdonképpen Orbán Viktor és pártja hétfői parlamenti bojkottjára adott amerikai reagálás volt, hisz a 18 hónapja húzódó ratifikálási procedúra halogatása igencsak dühíti Magyarország szövetségeseit.

Sullivan a NATO székházában tartott szövetségi tárgyalás után világosan fogalmazott, hogy egy bizonyos pont után ez bizalmi kérdés, sőt ez olyan kötelezettsége Magyarországnak, amelynek érdekében a kormánynak meg kell tennie a szükséges lépést. Ha minden tagállam egyetért ebben a kérdésben, akkor ehhez a magyar kormánynak is tartania kellene magát. Igyekezett óvatosan fogalmazni Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, miszerint természetesen nem azért van most Brüsszelben, hogy megfenyegesse a kormányt, vagy hogy spekulációkra adjon okot, milyen ellenlépések lehetnének a késleltetés következményei, de az biztos, hogy mindennek van határa. Az Egyesült Államok egészen közelről követi a fejleményeket és nagyon bízik abban, hogy záros határidőn belül megoldja a magyar parlament a problémát. Ha viszont nem hívnak össze még egy rendkívüli ülést, akkor csak február 26-án gyűlnek össze a képviselők.

A dörgedelmektől nem mentes eseményt az amerikai Military hivatalos katonai folyóirat is lehozta, jelezve a helyzet súlyosságát. A cikk egyébként nem köntörfalaz, amikor Orbánt Putyin szövetségeseként jellemzi, aki most azzal a feltétellel állt elő, hogy nem lesz ratifikálás a svéd kormányfő budapesti vizitje nélkül – ami nonszensz.

Szijjártó a III. világháborútól tart

Szijjártó Péter ENSZ-ben elhangzott New York-i felszólalását is többé-kevésbé figyelemmel követte a világ közvéleménye. Így a török Anadolu hírügynökség is. Beszédében a magyar külügyminiszter az Ukrajnában és a Közel-Keleten zajló súlyos harcokat egy olyan közelgő veszélyként írta le megegyezés híján, amely a III. világháborúhoz vezethet. Kiemelte, sok olyan ország van, amely nem tartja tiszteletben az ENSZ alapelveit, és sok olyan nemzetközi szervezet is, amely képtelen kiállni a békéért, illetve képtelen elítélni a terrorszervezeteket, amelyekben az ENSZ-nek komoly szerepe és felelőssége van.

Nemzetközi színtéren azonnal téma lett az újabb kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen

A megszokottal szemben szinte azonnal bekerült a nemzetközi hírfolyamba az ún. szuverenitásvédelmi törvény miatti, a magyar kormány ellen indítandó, újabb kötelezettségszegési eljárás. A UPI hírügynökség idézi az Európai Bizottság álláspontját, amely szerint ismét sérült a demokratikus értékrend és a jogállam. Hisz a törvény Orbánnak új jogköröket és még nagyobb hatalmat ad, hogy a politikailag aktív magyar állampolgárok ellen nyomozhasson. Mert nem tiszteli az emberek magán- és családi életét, a személyes adatvédelmet, az információhoz jutás és a véleménynyilvánítás szabadságát, a gyülekezéshez való jogot, a szavazati jogot, a mindenkit megillető jogot a tisztességes bírói eljáráshoz. S nemcsak a politikai szervezetek külföldi támogatását tiltja, de korlátozza a kormánnyal szemben kritikus sajtó és a civil szervezetek működését, amelyek ellenőrzésére külön hivatalt állít fel a kormány. Ugyanezeket olvashatjuk a Financial Times, New York Times, The Guardian, Al Jazeera, EUObserver hasábjain is, csakhogy az ismertebbeket említsük. Ennél szélesebb körben már csak a német sajtó terjesztette a hírt.

Dicsérik Hollywoodban a Semmelweist

A hollywoodi Variety magazin azt állítja, hogy vonzza a nézőket a Semmelweis, Koltai Lajos új filmje, amelyről kedves szavakat ír a szerző, kiemeli a szülész és ápolója, Emma közti lebilincselő kapcsolatot, de azt nem tudjuk meg az írásból, hogy ez fiktív szál a történetben, az életrajzi mű kicsit ki lett színezve. Vecsei H. Miklóst, a főszereplőt tehetségesnek tartja. Viszont utánanézett Leo Barraclough, hogy a maga műfajában ez már a harmadik alkotás Semmelweis életéről, az első volt a Makón született, de Hollywoodban karriert befutó Andre de Toth, aki 1940 vitte vászonra a Semmelweis életrajzot, majd 1952-ben Bán Frigyes.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Flickr.com

Reggeli gyors
2024.02.08., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit