„Klubrádió
Reggeli gyors

Lehallgatási botrány: tüntetést szervez és törvényt módosítana a Momentum

26/07/2021 10:55

| Szerző: Klubrádió

A Momentum Mozgalom egy három pontos javaslatcsomagot dolgozott ki, ami ellenőrizhetőbbé és törvényessé tenné a lehallgatásokat. Még ebben a ciklusban változtatnának.

A Momentum Mozgalom új javaslatokat tervez, hogy az ellenőrzés rendezett legyen a lehallgatásoknál. A párt elképzeléseiről Szigeti Flóra beszélt a Reggeli gyorsban.

2021. július 26. Reggeli gyors - részlet 21.07.26. Szigeti Flóra
06:38
00:00

A Momentum szerint a lehallgatásokról nem a minisztereknek kellene dönteniük, hiszen ez szakmai, és egyáltalán nem politikai kérdés. Ezért ők a bírók kezébe adnák az engedélyezés lehetőségét.

Másodsorban hatékonyabb jogorvoslatot szeretnének biztosítani azoknak a megfigyelteknek, akiket lehallgattak. Ők a "nemzetbiztonsági érdek elmúlta után, utólag tudomást szerezhetnének" arról, hogy megfigyelték őket. Harmadik lépésben hatékony jogorvoslatot biztosítanának, hogy megfelelő időkereten belül döntsenek, jogellenesen hallgatták-e le. Ez most akár fél évig is elhúzódhat, mondta Szigeti.

"Ma senki számára nem derül ki, hogy megfigyelték, hacsak nem indul ellene eljárás. Ha valakit jogszerűtlenül figyeltek meg, akkor sem derül ki. A kormány azt figyel meg, akit akar, erről nem kell senkit sem utólag értesíteni" - mondta a párt illetékese.

Szigeti azt mondta, hogy a javaslatuk szerint ha jogszerűtlen a lehallgatás, akkor azt a bíró nem engedélyezi. "Ez most nem történhet meg, mivel nem szakmai alapon működik az engedélyezés". A következő körben ez a bírói döntés is felülvizsgálható lehet, hiszen a bíróságok szintenkénti döntéshozatala miatt egy következő bírói fórum is megállapíthatja a lehallgatás jogszerűségét vagy ennek ellenkezőjét. Például, ha utólag derül ki, hogy valakit jogszerűen lehallgattak, akkor felül lehetne vizsgáltatni az engedélyeztetést.

A garanciát az jelentené, hogy nem egy állandó fővárosi bírói tanács döntene, hanem az engedélyeztetés "szét lenne szórva az országban, hogy nagy számú bíró legyen jogosult ezeket az ügyeket ellenőrizni". Szerinte ehhez ugyanis nincs szükség a jogi diplomán kívül különleges szaktudásra, csupán nemzetbiztonsági átvilágításra.

Szigeti szerint hiába próbálkozott a lehallgatási botrány kirobbanáa után népszavazási kezdeményezéssel a kormány, "a közvélemény átlát a szitán, hogy a népszavazási kezdeményezés terelés erről az ügyről". Szerinte a kérdések érdemi szakpolitikát nem is tartalmaznak, értelmezhetetlenek. Ők most a lehallgatási botrányra koncentrálnak, ezért a Momentum tüntetést szervez hétfőn hatkor a Terror Háza elé, és már ebben a ciklusban jogszabály-módosítást kezdeményeznek.