„Klubrádió
Reggeli gyors

Lakner: Kövér összeesküvés-elméleteket hangoztatott a Kurultájon

15/08/2022 14:38

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Addig nincs gond a hagyományőrző fesztivállal, ameddig a résztvevők játékként és közösségépítő eseményként fogják fel a Kurultájt. A probléma ott kezdődik, amikor egy közjogi méltóság hivatalosan is megtámogatja az alternatív múltidézést. Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője a Reggeli gyors című műsorban beszélt Kövér László kurultáji fellépéséről.

2022. augusztus 15. Reggel gyors - részlet 2022.08.15. Lakner Zoltán
07:17
00:00

A közjogi méltóságok nem véletlenül emelik meg jelenlétükkel és fellépésükkel a Kurultájt. A lovas nomád hagyományőrző rendezvény lehetőséget ad a hatalomnak, hogy a rendszerigazoló ideológiáit előadja és erősítse. Bár kérdéses, hogy a kereszténység felvétele előtt lovas nomád nép hagyományainak őrzése hogyan egyeztethető össze a Szent István Nappal. Ugyanakkor Kövér László házelnök beszédében ennél nagyobb ellentmondások is megjelentek – mondata Lakner.

Egyrészt Kövér azt mondta, legyünk olyan ország, ami egyszerre komp és híd is, bár ez a két metafora kizárja egymást –mondta Lakner. Kövér 3 éve a vörösterror áldozatainak újraállított emlékművénél olyan külföldi kultúrügynökökről beszélt, akik évszázadok óta mételyezik a magyar közgondolkodást. Ehhez képest a mostani Kurultájon nyugati szellemi bérgyilkosok ármánykodásáról értekezett. Ehhez az összeesküvés-elmélethez igazodik a Nyugat szapulása, ami Kövér beszédének magját képezte – mondta Lakner.

A hagyományőrző, kosztümös múltidézésnek is megvan a maga helye. Az Egyesült Államokban is gyakran játszanak újra polgárháborús csatákat úgy, ahogy azok megtörténtek, utána pedig a résztvevők elmennek együtt meginni egy sört. Az ilyesfajta múltidézéssel nem is lenne semmi gond. Viszont, ha egy közösség alternatív történelemszemlélettel is bír, a saját hittük és közösségük erősítésére még mindig lehetne egészséges keretek között tartani a játékot. A gond ott kezdődik, hogy egy közjogi méltóság politizálni kezd egy alapvetően szubkulturális fesztiválon – zárta Lakner.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors/interjú Lakner Zoltánnal
2022. augusztus 15., hétfő 08:33
Riporter: Szénási Sándor