„Klubrádió
Promóciós tartalom

Lakást vagy házat érdemesebb venni? – 7 tényező, ami segíthet a döntésben

12/02/2024 13:58

| Szerző: (X)

Az ingatlanvásárlás hatalmas döntés: ez egy olyan pontja az életünknek, ami hosszú távon meghatározza a hétköznapjainkat és pénzügyeinket egyaránt. Így nem csoda, hogy számos dolgot kell sorra vennünk, mielőtt elhatároznánk magunkat. A mérlegelendő tényezők között szerepel az ingatlan elhelyezkedése, annak típusa vagy éppen minősége. (X)

A megfelelő otthon megtalálása tehát nem könnyű, azonban nem is lehetetlen feladat. Ehhez adunk most néhány tanácsot! Amennyiben az alábbiakat végiggondoljuk, az rengeteget segíthet a döntésben.

Ingatlan-átlagárak


Mind a lakások, mind a házak árai jelentősen változnak a földrajzi elhelyezkedésüktől függően. Ha Budapestet nézzük, akkor a belvárosban az átlagos négyzetméterárak egymillió kétszázezer forint körül mozognak, míg a külvárosban ez az ár „csak” 600-700.000 forint/m². Ezzel szemben például egy eladó lakás Szombathely központjában 400-600.000 forint/m²-es ár körül mozog.

Ami a házakat illeti, szintén igen nagy a szórás. Mivel ezek alapvetően telekkel együtt eladók, gondolhatnánk, hogy drágábbak is, de ez nem minden esetben igaz. Nézzünk két példát! Az Északkelet-magyarországi kistelepülésen, Beregdarócon már 60.000 forintos négyzetméterárral is találhatunk eladó otthont. Tény, hogy a manapság népszerű állami támogatások miatt a házak árai is emelkedésnek indultak, de ez még így is igen kedvezőnek számít. A másik véglet lehet Budapest elegáns zöldövezete, a XII. kerület, ahol 1.300.000 forint/m²-es árakkal találkozhatunk.

Érdemes tehát az eladási ár mellett egyéb tényezőket is mérlegelni.

Felmerülő adóterhek


Fontos megemlíteni az adók és illetékek jelentőségét is a vásárlás során. Például az ingatlanvásárlási illeték Budapesten 4%, míg vidéken ez 2% lehet, ami számottevő különbséget jelenthet a vásárlás során. Emellett az adózás is eltérő lehet városok és vidéki területek között, ami hosszú távon is befolyásolhatja a fenntartási költségeket és a tulajdonosi kötelezettségeket.

Karbantartási költségek


A lakások és a házak karbantartási teendői eltérőek – és ez az anyagi ráfordításban is megmutatkozik. Egy lakás esetén általában alacsonyabbak a költségek, ráadásul könnyebben tervezhetőek is a kiadások. A közös költséget – ami magában foglalja például a lépcsőház takarítását és a szemétszállítást – minden hónapban be kell fizetnünk, ha pedig esetleg valamire pluszban költenünk kell, azt először mindig megszavazza a ház lakógyűlése.

Ezzel szemben a házak esetén sokkal több a teendő, és mindenről nekünk magunknak kell gondoskodnunk. Ilyen például a tetőszerkezet javítása, a kert fenntartása vagy a homlokzat karbantartása, ami hosszú távon nagy kiadást jelenthet, ráadásul sokkal több energiát, időt is emészt fel. Mindkét típusú ingatlan esetében igaz azonban, hogy a rendszeres karbantartás a kulcsa a költségek hosszú távú minimalizálásának.

Élettér


A lakásoknál az életterünk általában kisebb és kevésbé privát
, ám ezek ideálisabbak a városi életstílushoz. Ha az eladó lakás Szombathely, Budapest, Győr, Pécs vagy bármelyik nagyváros belvárosában található, sokkal simulékonyabbnak, alkalmazkodóbbnak kell lennünk a szomszédok közelsége miatt. A házak esetében jóval több a tér és a lehetőség a saját elképzelések megvalósítására, illetve arra, hogy a saját preferenciáink, szokásaink szerint éljünk.

Jövőbeni tervek


A jövőbeni terveink alapvetően meghatározzák az ingatlanvásárlási döntéseinket. Például: ha családalapítást tervezünk, akkor a lakás vagy ház méretével és elrendezésével ennek megfelelően kell kalkulálnunk. Vagy ha éppen munkahelyváltás előtt állunk, akkor az ingatlan elhelyezkedésével, a közlekedési infrastruktúrával mindenképp számolnunk kell.

Életstílus


A városi élet a kényelemre, a szolgáltatásokra, a minden igényt kiszolgáló infrastruktúrára fókuszál. Ezzel szemben a vidéki életmód inkább a nyugalmat, a lelassulást és a természethez való közeledést kínálja. Az, hogy számunkra melyik vonzóbb, függhet a családi státuszunktól és az egyéni preferenciáinktól – ezeket mindenképp számításba kell vennünk.

Az elhelyezkedés kérdése


Az, hogy hol található az ingatlan, rengeteg megfontolandó aspektust hoz magával. Vegyük először is az infrastruktúrát! Egy belvárosi lakásból könnyen bárhová eljutni a buszok, trolik és villamosok segítségével, hamarabb elérünk a munkahelyünkre vagy az oktatási intézményekbe. Ugyanígy bármikor leszaladhatunk a közeli boltokba, szinte mindig találhatunk nyitva valamilyen egységet. Ha pedig kedvünk szottyan este egy színházi előadáshoz vagy egy olasz vacsorához, azt is percek alatt elérhetjük.

Az életminőségi szempontok közül pedig fontos kiemelni a közvetlen környezet minőségét. Azt, hogy találunk-e csendes és zöld területeket a közelben, hogy mennyire biztonságos a környék, tiszták és nyugodtak-e az utcák, amelyeken nap mint nap járunk. Ezek mind hozzájárulhatnak az otthon körüli élet teljességéhez és a jobb életminőséghez.

Az ingatlan elhelyezkedése tehát az egyén mindennapi életét és boldogságát alapvetően befolyásolhatja, ezért az elhelyezkedés kiválasztása az ingatlanvásárlás során kiemelten fontos döntési szempont.

Mérlegeljünk!


Nincs egyetlen helyes válasz arra, hogy a lakás vagy a ház a jobb választás
. Láthatjuk, hogy mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, így az egyéni körülmények és igények lehetnek a döntők egy ilyen kérdésben. Ha ezeket vesszük figyelembe, akkor az ingatlan valóban otthonos lehet és hozzájárulhat a boldog hétköznapokhoz.

(X)