„Klubrádió
Esti gyors

Kunetz Gálvölgyi esetéről: A mentőszolgálatnál szervezetlenség van

11/05/2023 21:36

| Szerző: Klubrádió

Gálvölgyi János színművész (egyben kollégánk) kórházba kerüléséről Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő azt mondta: minden kultúrországban, ha valakinek légzési nehézsége és/vagy tudatzavara van, az azonnali mentőküldést kíván. De hangsúlyozta, nemcsak a diszpécsert kell vizsgálni, hiszen "a mentőszolgálatnál szervezetlenség van". A kormány olyan helyzetet teremt, amelyben a lojalitás fontosabb a hozzáértésnél, és szerinte ez a mentőszolgálat vezetésére is igaz.

2023. május 11. Esti gyors / részlet, Kunetz Zsombor (23.05.11.)
06:12
00:00

Kollégánk, Gálvölgyi János színművész kórházba kerülésének híre az egész országot megrázta, és felháborodást okozott, amikor kiderült, hogy mentőautó helyett a lányainak kellett bevinniük őt a kórházba. A mentésirányító a bejelentőtől kapott információk alapján a 2-es prioritási kategóriába sorolta az esetet; az 1-es jelenti a közvetlen életveszélyt.

Kunetz Zsombor orvos, aki több mint húsz évet dolgozott a mentőszolgálatnál, az Esti gyorsban azt mondta, mivel nem ismerjük tételesen a beszélgetést a beteg lánya és a mentésirányítás között, ezért nagyon nehéz erről nyilatkozni. Azt viszont tudjuk – fűzte hozzá –, hogy minden kultúrországban, ha valakinek légzési nehézsége és/vagy tudatzavara van, az azonnali mentőküldést kíván, tehát 1-es prioritású eset. De, mint hangsúlyozta, nemcsak a diszpécsert kell vizsgálni, hanem az egész körülményhalmazt, amely rámutat arra, hogy a mentőszolgálatnál milyen rendszerhibák vezethetnek idáig.

Vagyis azt kell vizsgálni – sorolta –, hogy akit oda felvesznek, milyen képzést kap, milyen protokoll alapján dolgozik, milyen utasítások vagy esetleg szóbeli fenyegetés hatására végzi a munkáját. Továbbá: milyen bejelentésekhez kell mentőautót küldeni, milyen bejelentéseket utasíthat el, hány mentőautó állt rendelkezésre akkor, miért van mentőautóhiány a szolgálatnál, miért kell napi rendszerességgel mentőegységeket vidékről napi rendszerességgel felrendelni?

Kijelentette: vannak alapvető problémák a mentőszolgálatnál, és az egyik legnagyobb, hogy nem tudták körülhatárolni, mi tartozik a mentés feladatába és mi nem. Így sajnálatos módon az is elfogadható, ha kullancscsípésre mentőt küldenek, és akkor az ilyen esetekre nem jut. Hangsúlyozta, hogy nem a kapacitáshiány az elsődleges kérdés, „a mentőszolgálatnál szervezetlenség van”. Ezt kell megoldaniuk, hatékonyan kell működniük, és kapacitáshiányról akkor lehet beszélni, ha láthatóvá válik, hogy milyen kapacitás szükséges a mentőfeladatokhoz – összegezte az egészségügyi szakértő.

Kunetz Zsombor úgy látja: a jelenlegi kormánystruktúra azt írja elő a benne dolgozóknak, hogy lojálisak legyenek, és nem kell, hogy szakmailag értsenek ahhoz, amit csinálnak. Szerinte a mentőszolgálat vezetése is sokkal lojálisabb, mint amennyire szakmailag érett arra, hogy egy ilyen szervezetet a hátán vigyen. Nem tudják megoldani, és ezt a problémát alacsonyabb szintekre is sikerül delegálni, így érthető, hogy miért nem jut mentőegység ilyen esetben sem.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattinva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023. május 11., csütörtök 18:25
Műsorvezető: Kárpáti János