„Klubrádió
Esti gyors

Kunetz: A kórházigazgatók nem szülhetnek neurológusokat

9/06/2022 23:50

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az egyes alapellátások rendszeres leállása az egészségügy alapvető problémáinak tünete Kunetz Zsombor szerint. Az egészségügyi szakértő szerint ezt szervezéssel és nem a Pintér-féle katonás renddel lehet megoldani.

2022. június 09. Esti gyors - részlet 22.06.09. Kunetz Zsombor
07:11
00:00

Több intézményben rögtön megkezdődtek a felmondások, miután május 31-ével megszűnt a felmondási tilalom az egészségügyben. Az következmények szinte azonnal jelentkeztek. A Klubrádió is beszámolt arról, hogy a szolnoki Hetényi Géza kórházban csak hétfőn és szerdán szülhetnek a kismamák, illetve még akkor, ha ha az ügyeletes orvos úgy ítéli meg, hogy a kismama már nem szállítható.

"Nem egyedi esetről van szó, az országban több más kórházban ideiglenesen zárnak be osztályokat. A Hetényi korrket módon jár el, jelentik, hogy nem tudnak humán erőforrást biztosítani az ügyelet megszervezésére – véli Kunetz Zsombor. Az egészségügyi szakember hozzátette, hogy ilyenkor az információt tudatják az országos tiszti főorvossal is, aki kijelöli a legközelebbi erre alkalmas, akár 100 kilométerre lévő intézményt, hogy átvegyék a felaatokat.

Kunetz Facebook-posztjában úgy fogalmazott, "nemcsak a neurológiai, a STROKE és a szülészeti ellátás akadályozott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórházban, hanem a koraszülött, illetve az újszülött intenzív terápiás ellátás is". 

Hozzátette, az intézményvezetőknek nincs válaztásuk, "nem tudnak neurológusokat, sem szülés-nőgyógyászokat szülni". Az egészségügyet alapjaiban kéne rendbetenni ahhoz, hogy az ilyen egyre súlyosabb problémákat el tudják hárítani. Az is igaz, hogy Magyarországon arányaiban túl sok a kórház, "vagy a kórháznak nevezett ellátóhely". Kunetz idézte Lantos Gabriella egészségügyi menedzsert is: "kórház az, ahonnan nem küldik tovább a beteget". Egyszerűbben, ahol minden szükséges alapellátás biztosított a betegek számára.

dr. Kunetz Zsombor
 
dr. Kunetz Zsombor
 

Hangsúlyozta, az egészségügyben nem a Pintér Sándor belügyminiszter által preferált katonás renddel, hanem szervezett, átgondolt stratégiával lehet úrrá lenni. Szerinte Pintérnek azt a feladatot adta a kormány, hogy a lehető legkevesebb információt engedje kiszivárogni, hogy azokat aztán sikerként lehessen elővezzetni. Csakhogy "a probléma már akkora, hogy a kormány kiterjesztett karjaként működő, magát kórházszövetségnek nevező gittegylet is azt mondja, óriási probléma van".

Azt is megjegyezte, hogy a szolnoki polgármester, Szalay Ferenc – aki hazugságnak próbálta beállítani a szolnoki kórház problémáját – "talán már túl idős ahhoz, hogy szüljön, férfiként erre még kevesebb az esélye, de stroke-ra mindenkinek esélye van korra, nemre való tekintet nélkül". Ilyenkor pedig életmentő a gyors ellátás. Négy és fél óra az az intervallum, amíg az ellátást súlyos agysejtkárosodást elkerülve lehet nyújtani. "Persze ez csak azok esetében lehetséges, akiknke a sztroke előtt is volt működőképes agysejtjük" – tette hozzá iróniával.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Kunetz Zsomborral
2022.06.09., csütörtök 18:31
Riporter: Kárpáti János