„Klubrádió
Reggeli gyors

Kriptopiac: az éves magyar GDP többszöröse tűnt el

20/05/2021 14:01

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Elon Musk bejelentette, hogy a Tesla nem fogad el bitcoint a továbbiakban, ami Szabó Dávid, a Kripto Position Investment Found portólió-menedzsere szerint nem oka, de katalizátora lehetett a kriptopiac beszakadásának, melynek eredményeképp az a Magyarország éves GDP-jének többszörösével csökkent.

2021. május 20. Reggeli gyors - részlet 21.05.20. Szabó Dávid
07:56
00:00

Néhány óra alatt szerdán hatalmas zuhanást tapasztalhattak a "bányászok" a kriptovaluták piacán. Szerdán nap közben sem állt meg a kriptopiac zuhanása: a teljes piaci kapitalizáció a délután folyamán járt 1400 milliárd dollár alatt is, a CoinMarketCap adatai alapján 15 óra után érte el a napi mélypontot, ami körülbelül 1370 milliárd dollár volt – írja Index. Összehasonlításképpen: a 2019-es magyar GDP 163,5 milliárd dollár volt.

Szabó Dávid, a Kripto Position Investment Found portólió-menedzsere volt a Reggeli gyors vendége. Először felvázolta, mi is pontosan a kriptovaluta. Mint minden fizetőeszköz, ez a pénznem is egy szimbolikus elem. Nincs mögöttük más, mint a "közös hit". A különbség, hogy a míg a klasszikus értelemben vett pénznemeket az egyes államok bocsátják ki, és szabályozzák. 

A kriptovaluta bányászata

A folyamat amelynek során például bitcoinhoz lehet jutni, blokkláncok generálásával történik. A blokklánc egy elosztott adatbázis, nyilvános főkönyv, amely egy folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló lista nyilvántartását végzi, a hamisítást és módosítást kizáró módon. Ezeknek a blokkoknak a "megoldásáért" kapják a bányászok a bitcoint. A bányászat sikerességét és eredményességét alapvetően több tényező befolyásolja. Az első az úgynevezett hashráta teljesítmény, ami azt a képességet jelöli, hogy egy bányagép videókártyája, központi feldolgozóegysége (CPU). milyen gyorsan tudja elvégezni azt a komplex kalkulációt, ami egy blokk előállításához szükséges. A második tényező, hogy ehhez mennyi áramot használ fel, tehát mennyi az áramfogyasztás.

A koronavírusjárvány hatására nagyon sokan elvesztették munkájukat. Az egyes kormányok úgy próbáltak forrásokat biztosítani a túlélésükhöz, hogy több készpénzt bocsátottak ki, úgy hogy közben visszaestek az állam bevételei. Szabó szerint a hagyományos pénzpiacon szűk csoportok hoznak ad hoc reakciós döntéseket.

A kriptovaluták esetében nincs ilyesmire mód, hiszen előre meghatározott szabályokat kódoltak. Például a bitcoin egy olyan nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyből szigorúan meghatározott mennyiség bányászható. A maximális készlete 21 millió. 2,28 millió bitcoin bányászható maradt. A bitcoin nem áll egyetlen jegybank ellenőrzése alatt sem, a decentralizált szoftverrendszer nem manipulálható, a felhasználók között gyakorlatilag díjtalan, azonnali pénzmozgást garantál. Ugyanakkor árfolyama ettől függetlenül változékony.

Ez persze nem jelenti azt, hogy bármelyik jobb, vagy rosszabb lenne a másiknál.

Egy hosszabb folyamat eredménye

Kísérleti technológiáról lévén szó a kriptovaluta még meglehetősen bizonytalan. Elon Musk, SpaceX, és a Tesla feje egyenesen sportot űz abból, hogy kijelentéseivel sokkolja a kriptopiacot. Mivel a bitcoinnak nincs értékmérő képessége, árfolyama erősen ingadozik. Így amikor bejelentette, hogy a továbbiakban nem fizethetnek a Teslákért bitcoinnal ez a valuta beszakadt. Amikor pedig Kína bejelentette, hogy a továbbiakban sem lehet piacaikon kriptovalutával kereskedni, az egész kriptopiac megroppant. Ezek csak katalizátorok, mert Szabó szerint tőkeátcsoportosítási spekulációk már ezt megelőzően is voltak.

A kriptopiac azóta rendeződött és korrigált, de mintegy harmadával csökkent a beszakadással a piac.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szabó Dáviddal
2021.05.20., csütörtök 8:48
Riporter: Para-Kovács Imre