„Klubrádió“
Esti gyors

„Komolytalan az új vasárnapi boltzár-ötlet”

17/06/2019 20:06

| Szerző: Klubrádió

Dávid Ferenc közgazdász, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének volt főtitkára szerint csak az uborkaszezonnak szóló hír, hogy csökkentenék a vasárnapi nyitvatartási időt, olyan vállalkozót pedig nem látott, aki ezt egyedül ne tudná megoldani.

2019. június 17. Esti gyors / részlet, Dávid Ferenc (19.06.17.)
04:29
00:00

Dávid Ferencet arról kérdeztük, hogy a Magyar Nemzet szerint önszabályozó módon, egységes üzletpolitikai döntéssel rövidíthetik vasárnapi nyitvatartásukat a kereskedők a jövőben, egy szakszervezet pedig már elkezdte felmérni a helyzetet.

Az uborkaszezon előtt „villantania” kellett valamit egy maroknyi szakszervezetnek, és bedobták ezt a rövidített nyitvatartást - így kommentálta Dávid Ferenc a hírt. Azon jót mosolygott, hogy a cikk szerint vállalkozók indítványozták ezt a lépést, mert olyan épeszű vállalkozót még nem ismert, aki ezt ne tudná egyedül eldönteni, kollektív megállapodás nélkül.

Szerinte az nevetséges, komolytalan, hogy kereskedelmi, vendéglátós főszezon előtt dobnak be egy ilyen elképzelést. Azt mondta: nem magyarázat a műszakrövidítésre a munkaerőprobléma, meg lehet oldani béroldalról és technológiai korszerűsítéssel, de nem az a megoldás, hogy vasárnap a Balatonon meg a Velencei-tavon a nyár közepén 4-6 órával hamarabb bezárják az üzleteket.

Dávid Ferenc úgy véli: pár nap alatt elül ez a hír. A beszélgetést a poszt elején hallgathatják meg.

Esti gyors
2019. június 17., hétfő, 18.35
Műsorvezető: Rózsa Péter