„Klubrádió
Reggeli gyors

Komjáthi: Orbán újabb pávatánca, vissza fognak lépni az oltásrendelkezésből

4/11/2021 11:28

| Szerző: Klubrádió

Miért baj, ha a kormány a munkáltatóra tolja a felelősséget, hogy kötelezővé teszik-e az oltást az üzemben, cégnél? Komjáthi Imre szerint a munkavállalók félnek, a munkaadók óvatosak, aminek a következménye lesz, hogy a kormány megint vissza fog lépni  a döntéséből, újabb zavart okozva az emberekben. 

A vállalatok folyamatosan nyilatkoznak arról, hogy kötelezővé teszik-e a Covid elleni oltást a munkavállalóik számára. A tapasztalat az, hogy főleg a nagy cégek óvatosan fogalmaznak, és sok helyen még úgy sem rendelik el a koronavírus elleni kötelező oltást, ahol a cégvezetés amúgy hajlana erre. Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke szerint nem lett volna szabad a felelősséget a munkaadókra tolni. (A teljes beszélgetés a lejátszóra kattintva 00:31:26-tól meghallgatható)

2021. november 04. Reggeli gyors (2021. november 04., csütörtök 06:00)
153:37
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A szocialista politikus szerint nem tett jót az oltakozási kedvnek, hogy a kormány már a koronavírus járvány első pillanatától kezdve össze-vissza kommunikációt folytat. Mindez elbizonytalanította a lakosságot, hiszen "előbb azt mondták neki, hogy karanténba kell mennie a fertőzöttek családtagjainak is, aztán az emberek azt tapasztalták, hogy volt, akit karanténba küldtek, volt, akit nem, majd az oltóanyagok körüli anomáliák következtek. De ezeket az emberek megtapasztalták, ezért tartunk ott, ahol".

Komjáthi szerint azért sem jó ötlet a munkavállalókra tolni a felelősséget, mert nekik ehhez nincsenek meg a szükséges információik, kompetenciáik, hogy felelősséggel ilyen döntést meghozzanak. Ez egyedül a kormány felelőssége, mondta. Komjáthi szerint az eddigi kötelező védőoltások is úgy működnek, hogy szakmai javaslatok alapján a kormány hoz egy határozott döntést. "Ha mi lennénk kormányon, szakmai javaslatok alapján felelős döntéseket hoznánk. Ezt nem lehet áthárítani senkire".

 
Komjáthi Imre 1
 
Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese Forrás: Komjáthi Imre/Facebook https://www.facebook.com/komjathi.imre/photos/2682841828595267
 

 

Komjáthi szerint a cégek nagyon nehéz helyzetben vannak, és nem csak azért, mert a rendelet nehezen értelmezhető. Ezt, mint mondta, megszokhattuk már, hogy éjszaka megjelenik egy rendelet, aztán utána hetekig próbálják kibogozni az érintettek, hogy hogyan is kell értelmezni. Megítélése szerint a mostani rendelkezés a munkáltató és a munkavállaló között, illetve munkavállaló és munkavállaló között is feszültséget okoz.

Sok területen ráadásul nagy munkaerőhiánnyal küzdenek, ezért a cégek nem akarják a kötelező oltással ezt még tetézni. Komjáthi tapasztalata szerint még úgy is nehéz a döntés, hogy egyértelmű, hogy aki be van oltva, annál nagyobb védettség alakul ki, "de nagyon sok a bizonytalan ember, aki fél". "Sok munkáltató, főleg a nagyobb cégek, sok pénzt áldoztak arra, hogy rendszeresen teszteljenek, és tisztán érthetően kommunikáltak a munkavállalókkal. Ezeken a helyeken nagyobb is az átoltottság".

Még az állami cégeknél sem született döntés, mint például a Mol-nál. Komjáthi szerint, náluk is hatalmas a felzúdulás az emberek között, mert sokan megriadtak. "Ezt kellene kezelni minél jobban". Komjáthi pont ezek miatt úgy véli, hogy a kormány vissza fog táncolni, de már így is "irgalmatlan kárt okozott. Az egyértelmű, határozott döntés előbbre mutató lett volna, mint ez a pávatánc, amit már megszokhattunk Orbán Viktortól".