„Klubrádió
Utcafront

Kőleves és Gólyavár

12/09/2021 12:46

| Szerző: Klubrádió

Az e heti Utcafront vendégei Sylvester Ádám, Fónyódi Anita, Kelecsényi Kristóf, Torma Tamás, Bartus Dávid és Laczik Bálint voltak.

2021. szeptember 11. Utcafront (2021. szeptember 11., szombat 17:00)
50:16
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta

Két hete Sylvester Ádám a dél-hollandiai város, Breda könyvtáráról mesélt, amit Herman Hertzberger világhírű építész tervezett, akit személyesen is ismert. Most a mester egy másik nagy alkotását, a város színházát jártuk be.

Kóser mészárszékből gasztro-kulturális központ – ez a pesti bulinegyed egyik kultikus helyének, a Kőlevesnek a rövid élettörténete, amit részleteiben Fonyódi Anita épület- és városi fotós tárt fel.

 
Kőleves Vendéglő
Fotó: Youtube
 

Honnan kapta a nevét a Gólyavár? Az ELTE központi épületének udvarán található épületről van szó, amiről Kelecsényi Kristóftól hallhattunk.

Egy középkori falu Gercse, aminek emlékét a ma Budához tartozó terület neve és az ott található 800 éves templom őrzi. Erről beszélt Torma Tamás.

Szenzációs régészeti lelet a Komárom mellett korábban részben feltárt római kori város hatalmas fürdője, amelyet Bartus Dávid ásatásvezető régész, az ELTE BTK dékánja mutatott be az Utcafrontban.

A csőposta története és jövője; ami egykor kézbesítő berendezés volt, abból a jövőben közlekedési eszköz lehet – a részletekbe Laczik Bálint avatta be a hallgatókat.

Az adást a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Utcafront
2021. augusztus 28., szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta