„Klubrádió
Állatbarát

Kis makákót néztünk Gyöngyösön - Rózát a gondozója neveli

24/11/2019 11:27

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

Rózát, a gyöngyösi állatkert kis makákóját anyja nem tudta táplálni, ezért gondozója "neveli", ami 24 órás feladat. Az állatkölyköt majd vissza kell szoktatni a többiekhez, de mikor ott jártunk, miután kijátszotta magát - pelenkában és kék kardigánban - elaludt  "embermamája" karjában. Videónk is van!

2019. november 22. Állatbarát (2019. november 22., péntek 14:00)
23:55
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória Szerkesztők: Lay Viktória

Erdősné Molnár Bernadett, a Gyöngyösi Állatkert egyik gondozója különleges feladatot lát el. Augusztus elején a nőstény makákójuknak kölyke született, akit viszont valószínűleg a kevés teje miatt nem tudott tovább táplálni. Pár nap után a gondozók úgy döntöttek, a kicsit ők fogják felerősíteni, és ha eléri a fél éves kort, visszaszoktatják a kifutóba. A kis makákó a Róza nevet kapta, és ahogy pelenkában, kék kardigánban alszik a gondozója karjában, akár embergyerek is lehetne.

makákóbébi a gyöngyösi állatkertben
 
 Fotó: Lay Viktória
 

Gondozója elmondta, az elválasztás nem volt egyszerű feladat, de amitől tartottak, hogy az anyját addig altatni kell, végül nem következett be. Az anya valószínűleg érezte, hogy valami nincs rendben a kölyökkel, így többször letette magáról. Az egyik ilyen pillanatban sikerült elvenni tőle, amire természetes módon nem reagált jól, Bernadettet pedig megjegyezte, és egy ideig agresszíven reagált, ha meglátta. Egy héttel ezután a kicsit már mindenhova vitte magával a gondozója, de ekkor az anyja már nem ismerte fel.

A kis makákó gondozása 0-24 órás feladat. Mikor elvették az anyjától, már ki volt hűlve és száradva, így első útja az állatorvoshoz vezetett. Eleinte kétóránként evett nagyon kis adagokat, pár napig éjszaka fel sem ébredt, annyira gyenge volt, egy hét után viszont már ő ébresztette 2-3 óránként gondozóját. Most már a fogai is kezdenek kijönni, amiket szívesen használ is, ha számára tetsző illatot érez, akár a gondozója szájából is képes lenne kiszedni az ételt. Erre Bernadett figyel, ahogy arra is, hogy Róza ne egyen meg mindent, ami az útjába kerül, legyen szó pénzérméről vagy bármi másról. Fél éves kora körül Rózának vissza kell költöznie a kifutóba a többi makákó közé, de ez nehéz feladat lesz, mert ragaszkodik a gondozójához. Ezt elősegítendő Bernadett már próbálja távol szoktatni magától, hogy ne csüngjön rajta folyamatosan, amit a kis makákó nem mindig díjaz.

Bernadett elmondta, Róza más emberekre általában jól reagál, mivel csapatban él igényli is a társaságot, viszont néha, kívülről nem megmagyarázható módon néhány embertől megijed, ilyenkor visító hanggal elszalad. Ember és fajtárs között egyelőre nem igazán tud különbséget tenni. Mikor először meglátta magát a tükörben, a gondozója szerint nagyon meglepődött, pont ezért minden nap elmennek a kifutóhoz, hogy tudatosuljon benne, hogy ő nem ember. Hogy hogyan kell majomnak lenni, azt ember családjában is el tudja sajátítani, a visszaszoktatás inkább abban lesz nehéz, hogy kezdetben biztosan számíthat rá, hogy az anyja keményen fog bánni vele, míg a rangsort tisztázzák. A kis Róza automatikusan a rangsor legaljára fog kerülni, de Bernadett bízik benne, hogy mivel nem kifejlett nőstényként kerül be, talán visszafogottabb bánásmódban részesül majd.

Hogy az anyja mennyire nem reagál a kicsire, az nyilvánvaló volt, mikor elsétáltunk a makákó kifutóhoz. A kifutóban az anyán kívül Rezső, a hím makákó él, aki majd Róza párja is lesz.

A szomszéd kifutóban egy, még Rózánál is fiatalabb lakó él. A kis pávián november elsején született, és most még csak néha bukkan ki az anyja öleléséből. Az apja, Maki mentett pávián. 17 évig élt egy cirkuszban, ahol farkát levágták, szemfogát pedig kivették. Innen mentették 6-7 évvel ezelőtt, mivel azonban a nagy állatkertek nem tudták fogadni, Gyöngyösre került. A pávián kezdetben nagyon rossz állapotban volt, saját magát próbálta kurkászni, és önmagát ütlegelte. A gondozói tartottak tőle, hogy rosszul fog reagálni, ha nőstényeket hoznak mellé, a dolgok azonban jól alakultak. A Nyíregyházi Állatparkból két nőstényt kapott maga mellé, így velük és a kölyökkel kiegészülve most már igazán jól érzi magát.

makákóbébi a gyöngyösi állatkertben
 
 Fotó: Lay Viktória
 


“Nem sorsolásos alapon megy, Betti általában önként jelentkezik, ha árva állatokat otthon kell felnevelni” - ezt már Barcai Henrietta, a Gyöngyösi Állatkert tulajdonosa mondja. És valóban, nevelt már fel őzet, vaddisznót, és rókát is. Barcai Henrietta utóbbi kapcsán elmondta, hogy sokszor nincs más lehetőségük, mint felnevelniük a vadállatokat, ami főleg az őzeknél nagyon problémás. Hiába a sok felvilágosító kampány, még mindig nagyon gyakori, hogy őzgidákat hoznak be hozzájuk, azzal az indokkal, hogy az anyjuk elhagyta őket. Mint mondta, ez a lehető legrosszabb megoldás, hiszen az őzmama mindig visszamegy a kicsiért, és ha nem kapnák fel rögtön a gidát, pár óra múlva már nem lenne ott. Azt javasolja, ha őzgidát találunk, semmiképp se nyúljunk hozzá, vagy vegyük fel, hanem szóljunk vagy egy közeli állatkertnek, vagy állatvédő szervezetnek. Hogy valaki a saját otthonában neveljen fel egy őzet, azt pedig végképp nem ajánlja. Ezek az állatok ugyanis, ha elérik az ivarérett kort, agresszívvá válhatnak, az ágyék magasságban lévő agancsukkal pedig akár halálosan is megsebezhetik az embert.

Henrietta szerint azonban javulás látható, hiszen idén 2-3 őzzel már kevesebb állatot hoztak be a lelkes megtalálók a tavalyihoz képest.

A problémáról Bernadett is beszámol, miközben Fülöp, a vidra élénken és érdeklődve figyeli a kis makákót. Ő is, ahogy a többi vadállat, egy rossz mozdulat, és komoly kárt tehet bennünk. A vidra kifutójánál Róza már igazán nyűgös, és nem sokkal később gondozója kabátjába bújva elalszik.

Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Állatbarát
2019. november 22., péntek 14:00)
Műsorvezető: Lay Viktória