„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kis egészségügyi matek - Komáromi Zoltán a tizenháromezer oltópont problémájáról

27/11/2020 18:52

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Orbán Viktor 13 ezer oltópont felállításáról beszélt a Kossuth Rádióban. Komáromi Zoltán, háziorvos, a Demokratikus Koalíció egészségpolitikusa szerint ez valószínűtlen ígéret. Ennyi állomás felállítássához nincs elég személyzet. Egyéb problémákról is beszélt, amire fel kell készülni a tömeges oltások megkezdése előtt.

2020. november 27. Megbeszéljük - részlet 20.11.27. Komáromi Zoltán
07:59
00:00

Orbán Viktor azt állította a Kossuth Rádióban, hogy 13 ezer helyszínt jelöltek ki, ahol majd az oltás megtörténik, ha rendelkezésre áll a vakcina. December–január környékén azonban még nem lesz elég oltás, így arra is van tervük, hogy kit vegyenek előre, például a védekezésben résztvevőket és a sérülékeny csoportok tagjait.

Komáromi Zoltán, háziorvos, a Demokratikus Koalíció egészségpolitikusa nem kevés szarkazmussal hangjában azt mondta, hogy „Orbán Viktor legendásan jó matematikából, és csak azt nem tudom, hogy rossz szám szerepelt a papírján és nem vette észre a hibát, vagy jó számot tettek elé, de félreolvasta azt, de inkább az 1300 tűnik reálisnak”. Egyébként ennyi oltópont felállítását is túlzónak tartja a politikus. Kételyét arra alapozta, hogy ma Magyarországon 6,3 ezer háziorvos praktizál 2-2,5 ezer rendelőre elosztva. Ehhez 120 kórházat és 120 rendelőintézetet számíthatunk hozzá, ami még mindig nem közelíti meg a miniszterelnök által közölt adatokat.

Választás 2018 - Bemutatták az MSZP-Párbeszéd árnyékkorm?
 
Komáromi Zoltán Fotó: MTI - Balogh Zoltán
 
 

Azt is hozzátette, hogy két oltóanyagú vakcinával (mint amilyen az egyik esélyes jelölt is) legalább 5 millió embert kell beoltani kétszer. Ha egy átlagos háziorvoshoz csak ezer páciens kerül, aki be akarja magát oltatni, számolni kell az idővel is. Egy oltás beadásához 10 perces előkészület kell, ami magában foglalja a szóbeli megbeszélést, az adminisztrációt, rutinellenőrzésen kell átesnie a páciensnek, hogy biztosan ne legyen lázas, és ne legyen semmi olyan tünete, ami mellett a vakcinát nem lehet beadni. Ezer páciensre levetítve ez 10 ezer perc, vagy 167 óra, vagy – 8 órás műszakkal számolva – 21 munkanap, kétszer. Ez legalább két hónapot jelent.

Az így lekötött egészségügyi dolgozók teljes munkaidejüket oltások beadásával töltik majd. Emellett vannak egyéb tényezők, amik lassítják az oltás folyamatát.

Arról sincsenek pontos adatok, hogy az ampullákat milyen körülmények, például milyen hőmérsékleten kell szállítani és tárolni, vagy mennyi ideig áll el szobahőmérsékleten, mielőtt beadnák.

Komáromi Zoltán hangsúlyozta, hogy csak olyan vakcinát érdemes beadatni, aminek a klinikai vizsgálati eredményei ismertek és nincsenek kritikus mellékhatásai.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Komáromi Zoltánnal
2020. november 27., péntek 16:00
Műsorvezető: Bolgár György