„Klubrádió
Reggeli gyors

Kína egyedül nem bír a vírussal

31/01/2020 10:03

| Szerző: Klubrádió

A WHO kihirdette a globális egészségügyi vészhelyzetet. Itthon operatív törzs alakult, de a kormány még mindig szűkszavú.

2020. január 31. Reggeli gyors - részlet 20.01.31. Ócsai Lajos
06:25
00:00

A múlt héten még csak mérsékeltnek ítélte meg a veszélyt az Egészségügyi Világszervezet, de már életbe léptették a globális vészhelyzetre kidolgozott protokollt. Ez azt jelenti, hogy a WHO elismerte: Kína egyedül nem lesz képes megbirkózni a koronavírus-járvánnyal. „Az egész világnak cselekednie kell” - jelentette ki a világszervezet illetékese.

Magyarországon is megvannak az ilyen esetre élvényes eljárási rendek, protokollok – mondta el az egykori ÁNTSZ Járványügyi Főosztályának vezetője. Ócsai Lajos sajnálja, hogy erről nem esik szó, nem tájékoztatják a közvéleményt. Reményét fejezte ki, hogy a kormány tudja, mi a teendő, már csak azért is, mert első kézből tájékozódhatnak, hiszen a WHO második embere magyar.

Rengeteg információ, köztük nagyon sok álhír kering a világhálón. A Reggeli gyorsban Ócsai Lajos beszélt arról, hogy az egyszerű orvosi szájmaszk nem véd a vírusok ellen. Van viszont speciális munkavédelmi maszk, amely képes kiszűrni a kórokozókat. Mint minden légúti betegségnél, itt is fontos a kézmosás, fertőtlenítés.

Lényeges lenne arról is beszélni, hogy mit jelent a karantén, hiszen akiket Kínából menekítenek ki, azokat két hétre izolálják. Ennyi a betegség leghosszabb ismert lappangási ideje. Az elkülönítésre azért van szükség, mert a vírusfertőzésekre az a jellemző, hogy a beteg már az első tünetek megjelenése előtt is fertőzőképes. Ha valaki tünetet érez magán, akkor lehetőleg ne üljön tömegközlekedési eszközre és utazza át a várost, hanem célzottan a kijelölt helyre, a Dél-Pesti Kórházba menjen, lehetőleg mentővel. Gondolja át, hogy hol járt a közelmúltban, hogy az anamnézisben, vagyis az előzmények feltárásában segítsen.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2020.01.31. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert