„Klubrádió
A lényeg

Három hónapot is várhatunk a közérdekű adatokra

26/11/2020 11:45

| Szerző: Klubrádió

A kormány döntése értelmében 15 helyett akár 90 napot is várni kell a közérdekű adatok kiadására. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója, Ligeti Miklós közölte, alkotmánybírósághoz fordulnak.

2020. november 26. A lényeg - Ligeti Miklós 20.11.26.
01:29
00:00

Egy ma a Magyar Közlönyben megjelent, és holnap hatályba lépő kormányrendelet szerint a kormány a tavaszi első hullámhoz hasonlóan újra háromszorosára növeli a közérdekű adatok kiadásának határidejét.

A rendelkezések értelmében az állami intézményeknek a korábbi 15 nap helyett 45 nap alatt kell az adatokat kiadniuk, és ez a másfél hónapos keret még 45 nappal meghosszabbíthatóvá válik, így akár 3 hónap is eltelhet, mire a szervek az igényelt adatokat kiadják.

Orbán Viktor aláírta a digitális oktatással érintett csal?
 
 Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

Nem elegendő indok a koronavírus okozta járvány ahhoz, hogy lehetőséget teremtsen a kormány saját maga számára a titkolózáshoz, erről a Transparency International Magyarország jogi igazgatója beszélt a Klubrádiónak. Ligeti Miklós hozzátette: mint ahogy az első hullám idején meghozott azonos intézkedés esetén, most is az Alkotmánybírósághoz fordulnak, hogy a testület állapítsa meg a rendelet vonatkozó pontjának alkotmányellenességét.