„Klubrádió
Klubdélelőtt

Kiállok érted

22/10/2021 14:36

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Kőszegi Judit, Mécs Imre, Petschnig Mária Zita, Tornóczky Anita, Bajtay Zsuzsa és Ónodi Eszter voltak a Klubdélelőtt vendégei.

2021. október 23. Klubdélelőtt (2021. október 23., szombat 09:00)
161:08
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
9:00 A KVTársulat, a Láthatáron Csoport és a Névtelen Utak Alapítvány 2015-ben mutatta be a Kiállok érted című előadást, amely a fiatalkori prostitúció és az emberkereskedelem ellen emelte fel a szavát. Azóta sok év telt el, sok darab született, most a Hagyaték című dráma, amely Alice és Martin Miller írásaiból készült, egy toxikus anya-fia kapcsolatról, holokauszt túlélésről szól. Vendégünk volt Kőszegi Judit színész, a kutatómunka egyik vezetője és Farkas Norbert, a TASZ szociális munkása, volt gyermekotthon-lakó.

9:30 „A népköztársaság megdöntésére irányuló szervezkedés vezetéséért halálra ítéljük!” - így szólt 1958. május 22-én az akkor 25, ma már 88 éves forradalmárt, Mécs Imrét sújtó ítélet. A halálbüntetésből életfogytiglani börtön lett, ahonnan 1963-ban amnesztiával, mégpedig Kodály Zoltán közbenjárására szabadult. Erre a napra így emlékszik vissza: „A kőbányai börtönből taxival igyekeztem haza és a Baross utcában jutott eszembe, hogy édesanyámnak virágot vegyek. Megálltunk egy virágüzletnél. Volt pénzem is, mert a rabkeresményem összegyűlt. Egy idős néni volt a boltos, mondom: 30 szál rózsát kérek. Mi lesz, esküvő, kérdezte. Nem, a mamámnak viszem. Most jövök a börtönből. Mire ő: 56-os? Mondom: igen. Ekkor az öreg néni elém tipegett, és azt mondta: Hadd pusziljam meg!”

Mécs Imre
 
Mécs Imre
Fotó: Polgári László Vince
 

10:00 Petschnig Mária Zita közgazdász, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa, az új évezred új krónikása, férjével közösen arra keresik a választ, hogy mi történt Magyarországon 2000 óta? És miért úgy történt, ahogy? A sok írás közül csak egy, annak is csak a címe: „Az elfogottnak lehetőség szerint törjön el valamije – egy pályakezdő rendőr őrmester beszámolója a 2006-os eseményekről.”

 
Petschnig Mária Zita
 
 Fotó: Kovács Tamás / MTI
 

10:30 Tornóczky Anita az Állatvédőrség vezetője, az egykori televíziós műsorvezető és producer az elmúlt másfél évtizedben hazánk egyik legképzettebb és legnagyobb tapasztalattal bíró kutyaviselkedés-szakértőjévé és trénerévé vált. Habilitációs kutyakiképzőként több alkalommal járt a szakma legismertebb nemzetközi szaktekintélyénél, Cesar Millannél az Egyesült Államokban.

Tornóczky Anita
 
Tornóczky Anita
 

11:00 „Immunrendszerünk működése két pilléren nyugszik: a veleszületett, öröklött, és az adaptív, szerzett, immunitáson. A két rendszer összehangolt működése képes teljes védelmet biztosítani a kórokozók ellen. A veleszületett és az adaptív immunválaszt a dendritikus sejtek kapcsolják össze, amelyet az immunválasz karmestereinek is neveznek...”Bajtay Zsuzsa immunológus professzor írásának egy részlete ez, amely a Magyar Tudományos Akadémia honlapján jelent meg.

Bajtay Zsuzsa
 
Bajtay Zsuzsa
 

11:30 Ónodi Eszter színésznőt nem kell bemutatni, már csak azért sem, mert nem készül pályamódosításra, de izgalmas kalandként éli meg, hogy énekel, lemezt készít, koncertezik. A zenekar, ahol frontember: az Ónodi Eszter and the Open Pub.

Klubdélelőtt
2021. október 23. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa