„Klubrádió
Reggeli gyors

Kezdik megérteni az emberek, hogy az esővizet meg kell tartani

22/02/2023 12:04

| Szerző: Klubrádió

Dermesztő képek jelentek meg a minap a sajtóban az észak-itáliai Velencéről: kiszáradt csatornák, iszapon megfeneklett gondolák  apokaliptikus látványával szembesült a publikum. A jelenség kapcsán Bart István, a Klímastratégia Intézet 2050 vezetője beszélt a Reggeli gyorsban arról, mit tehetünk a klímaváltozás hatásai ellen. 

2023. február 22. Reggeli gyors-részelt- Bart István - 2023. 02. 22.
05:19
00:00
A klímaváltozás egyik legfontosabb hatása, hogy szélszőségesebbé válik az időjárás. Hosszabb száraz időszakok vannak és lesznek, aztán olyan esős időszakok következnek, amikor egyszerre nagyobb menniységű csapadék hullik le.

A csapadékot  azonban meg kell tartani, ha a nem nem tároljuk el, akkor az elhagyja az országot – figyelmeztetett a szakember.

Csak most kezdik az emberek szélesebb körben megérteni azt, hogy a vizet nem elvezetni kell, hanem minél inkább megtartani, ahol leesett. Kedvező fejlemény, hogy például ettől az évtől a belvizes területeket nem kell kivonni a mezőgazdasági támogatások alól.

Alacsony vízállás Velencében
 
Velence.Az alacsony vízállás miatt iszapban megfeneklett gondolák egy velencei csatornában 2023. február 18-án. MTI/AP/Luigi Costantini
 

Ami Velencét illeti, ott persze leginkább a tengerszint szabályozza a helyi vízjárást – értett egyet az ügyvezető a műsorvezetővel. A tengerszint pedig emelkedni fog a klímaváltozás miatt. A lagúnában álló várost az olaszok a földnyelvek közé épített gátakkal akarják megvédeni az Adriától – emlékeztetett Bart István.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bart Istvánnal
2023.02.22., szerda 8:35
Riporter:Para-Kovács Imre