„Támogassa
Reggeli gyors

Keretbeszerzésekkel éveken át finanszírozza az Orbán család kegyeltjei hűségét

10/12/2021 11:47

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az Orbán Viktor testvérével szoros barátságot ápoló Szentgyörgyi Gábor cége állami megrendeléseken százszorozta meg forgalmát. Matyasovszki Fanni, a Direkt36 újságírója szerint a keretmegállapodások több évre előre határozzák meg a kifizetéseket.

2024. május 17.
00:00
00:00

Újabb céggel bővült az Orbán-családdal üzletelők köre. Szentgyörgyi Gábor informatikai vállalkozó régóta szoros kapcsolatban áll Orbán Viktor családjával. Kezdetben csak a birkózás szeretete kötötte össze ifj. Orbán Győzővel, majd feltűnt a felcsúti stadionban a miniszterelnök és idősebb Orbán Győző társaságában, nemrég pedig már üzleti jellegű kapcsolat is létrejött közöttük. Szentgyörgyi egyik cége ugyanis az Orbán család telkén kezdett új vállalkozásba – írja a Direkt36.

Matyasovszki Fanni, a cikk szerzője a Klubrádiónak azt mondta, Szentgyörgyiről már korábban is terjedtek a olyan információk, hogy kötődik valamilyen módon a miniszterelnök családjához, egészen pontosan egyik testvéréhez, Győzőhöz. A sportbarátság kifizetődőnek bizonyult, az IMG Solution meglepő sikere 2013-ban indult a több más cég központi cégeként működő vállalat 2018-ra közbeszerzéseken megszázszorozta a forgalmát. Az Orbán család egyik birtokán Szentgyörgyi egy más jellegű érdekeltsége, az Energép Kft. nevű építőipari cég hozott létre telephelyet, ahol céges dokumentumok és a helyszínt ismerő források szerint műanyag-feldolgozással foglalkoznak majd. 

Szentgyörgyi cégei különböző keretmegállapodásokat kötöttek, amelyek érdekessége Matyasovszki szerint, hogy az összegek nem azonnal kerülnek kifizetésre. Ezzel lényegében évekre előre kifizetik a vállalatokat.

Az IMG teljesítménye az állami pályázatokon való sikeres szerepléssel párhuzamosan lendült fel: 2013-ban 166 millió, 2019-re pedig már 9,4 milliárd volt a bevétele. A cég tavaly alakult Kft.-ből Zrt.-vé, és 10,4 milliárdos forgalom mellett 1,3 milliárd forintos nyereséget termelt. A közbeszerzéseken továbbra is sikerrel szerepel: 2019 eleje óta újabb nyolc, több tízmilliárdos értékű keretmegállapodásba került bele, de nyert megrendeléseket a MÁV-tól is – áll a cikkben.

Nem lehet tudni azonban, hogy milyen hatással van az informatikai piacra a cégcsoport gyarapodása állami pénzeken.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Matyasovszki Fannival
2021.12.10., péntek 7:45
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert