„Klubrádió
Reggeli gyors

Keresztelés-ügy: a szólásszabadság megsértésének tartja kirúgását Békés Gáspár

4/02/2021 16:16

| Szerző: Klubrádió/szg

Elbocsátották Békés Gáspárt, a Főpolgármesteri Hivatal környezetügyi szakértőjét, akit a kormánypárti sajtó egy része és a KDNP kezdett el támadni, mert egy évekkel korábbi írásában a gyerekek keresztelésének tiltása mellett érvelt. Szerinte ami történt, az súlyosan sérti a szólás- és a lelkiismereti szabadságot, és szomorúnak tartja, hogy ez ellenzéki városvezetés alatt történt. A Klubrádió szerette volna megszólaltatni a hivatalt is, de nem éltek a lehetőséggel.

2021. február 04. Reggeli gyors - részlet 21.02.04. Békés Gáspár
14:08
00:00

Kirúgták a Főpolgármesteri Hivataltól Békés Gáspár környezetvédelmi szakértőt, akit először a kormánypárti Magyar Nemzet támadott, mert Varga Judit miniszter esetleges bebörtönzéséről szóló mémet osztott meg az interneten. Békésnek felrótták azt is, hogy évekkel ezelőtt a gyerekek keresztelésének esetleges betiltásáról írt egy blogposztot, amelyben jogsértőnek nevezte az eljárást, mert a gyereket tudta nélkül kezelik adott vallásúként. Szintén felháborodást váltott ki jobboldali körökben, hogy a Don-kanyarban meghalt magyar katonákat nem hősöknek, hanem áldozatoknak nevezte. Először a KDNP követelte a köztisztviselő eltávolítását, a gyerekkeresztelésről szóló írást pedig a közpénzből működő, melegellenes tartalmakat megosztó vasarnap.hu nevű portál vette elő.

Békés Gáspár a Reggeli gyorsban azt mondta: nem nehéz ok-okozati összefüggést találni a kereszteléssel kapcsolatos ügy és az elbocsátása között. Ami történt, azt a szólás-, lelkiismereti és sajtószabadság súlyos megsértésének tartja. Részletezte: három évvel ezelőtt írt egy posztot az említett témában, akkor Karácsony Gergely nem volt főpolgármester, ő maga pedig csak decemberben érkezett a hivatalba. Eljárás nélkül, megkérdezése nélkül küldték el. A felettesei szerint egyébként semmi gond nem volt a munkájával. Szomorúnak tartja, hogy a szekularizmus vagy a szólásszabadság helyzetét ellenzéki városvezetés rontja, ha valóban ez történt.

Megjegyezte: a városházán kiadtak egy közleményt, amely szerint a főváros álláspontja nem egyezik az ő véleményével – ezek szerint a fővárosnak van álláspontja a keresztelésről. (A Városháza azt is írta, hogy Békésre köztisztviselőként is szigorúbb szabályok vonatkoznak, magánvéleményét és köztisztviselői munkáját elválasztania kötelezettség, és erre figyelmezteti is a hivatal vezetése – a szerk.) Hangsúlyozta: nem embereket támadott, sértegetett, nem általánosított, nem rasszista kijelentéseket tett, nem Bayer Zsolt szintjén nyilvánult meg – akit ráadásul nem is akar kirúgatni a KDNP. Szerinte a pártok félnek a keresztény szavazók elvesztésétől, az ateistákról viszont úgy gondolják, hogy nincsenek igazán sokan és gyenge az érdekérvényesítő képességük.

Békés Gáspár próbaidős volt, jogszerűen küldték el, de, mint mondta, nem lett volna szükségszerű ezt indoklás nélkül megtenni. Egy nappal az elbocsátása előtt kapott írásbeli figyelmeztetést, abban azt írták, hogy a személyes Facebook-profilján közzétett véleménye előtt nem jelezte, hogy ez az ő álláspontja, és nem a hivatalé. Ezt viszont abszurdnak tartja, mert nyilvánvalónak vette, hogy a személyes oldalán a magánvéleményét jeleníti meg, ahogy mindenki más is.

Visszatérve magára a témára: az anabaptisták évszázadok óta azt mondják a keresztelésről, amit ő is. Szerinte egyházi szinten kellene ezt szabályozni. Nem a szülők jogait venné el a vallásszabadságra, hanem a gyerekek jogait támogatja. Ma már nem a tiltás szót használná, mert az nagyon pejoratív, hanem a szabályozást az egyházakkal együttműködve. „Akár még tévedhetek is, de tévedni nem gyalázás, nem üldözés” – fogalmazott. Egyébként Semjén Zsolt, a KDNP elnöke akarta először kirúgatni. Aztán, hogy sikerült, fizetett hirdetésben reklámozzák, hogy gratulálnak Karácsony Gergelynek ezért. Szerinte nagyobb szégyen, hogy valaki Semjén Zsolt kérésének eleget tesz, mint ami őt érte.

Közölte: ötleteket vitatott meg, ehhez képest a kritikusok a személyét támadták, halálos fenyegetéseket küldtek, melegnek nevezték (szerinte az is sokatmondó, hogy ezt sértésnek tartják), és elvették a munkáját. Azt várta volna, hogy a főváros legalább annyiban mellé áll, hogy ne lehessen halálosan megfenyegetni az alkalmazottjukat. Szerinte egyre teokratikusabb országban élünk, illiberális kereszténydemokráciának nevezik a rendszert, erre a vektorra fűzi fel az autoriter elemeket a Fidesz. 

A Klubrádió megpróbálta megszólaltatni az ügyben a Főpolgármesteri Hivatalt is, de nem kívántak élni a lehetőséggel.

Békés Gáspár az eltávolítását jogtalannak tartja, a döntés miatt pedig perelni fog. „A főváros nem hagyott számomra más opciót, mint a jogorvoslatot, mivel tisztességes eljárás, azaz, tényfeltáró vizsgálat helyett egy rögtönítélő bíróság gyorsaságával elküldtek, sőt, nyilvánosan megsértették a jó hírnevem” – nyilatkozta a Mandinernek az elküldött tanácsadó.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors
2021.02.04., csütörtök 08:10
Műsorvezető: Para-Kovács Imre