„Klubrádió
Reggeli gyors

Keményít az Európai Unió

26/03/2019 09:36

| Szerző: Klubrádió

Évente megvizsgálnák a jogállamiság helyzetét valamennyi uniós tagországban. A vizsgálat eredményétől tennék függővé a támogatások odaítélését.

2019. március 26. Reggeli gyors - részlet 19.03.26. Niedermüller Péter
04:39
00:00

A tervek szerint az EU valamennyi tagországában vizsgálni fogják a jogállamiság helyzetét és amennyiben nem találják megfelelőnek, szankciókkal sújtják az országot. Ez praktikusan annyit jelent, hogy az uniós támogatásokat csökkenthetik, illetve feltételekhez köthetik.

A vizsgáló bizottság kilenc tekintélyes, független szakemberből állna, akik évente tekintenék át a helyzetet. Ez biztosítaná, hogy ne lehessen átpolitizálni a folyamatot. Ahogyan Niedermüller Péter, a DK európai parlamenti képviselője jellemezte az állapotot: az EU rájött, hogy nem lehet üzengetni, fenyegetni, egy világos, jogilag körülbástyázott szabályozásra van szükség. Már rég nem csak az Orbán-féle illiberális vízióról van szó, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában, Máltán is aggályos a jogállamiság léte.

A vizsgálatnak három fő kritériuma lenne. Néznék az igazságszolgáltatás függetlenségét, a korrupció mértékét és a sajtószabadságot. Ezután javasolnának szankciókat.

Hogy az EP-választások előtt érdemes-e még ilyen súlyos kérdéseket felvetni? Niedermüller Péter szerint igen. A Manfred Weber nevével fémjelzett javaslat alapján a választások után azonnal hozzá lehetne látni a jogállamisági vizsgálatokhoz. Ez ellen persze a magyarországi vezetők tiltakoznak, de ez nem meglepetés. Gyakorlatilag mindig és minden ellen tiltakoznak, ami az Európai Unióból érkező javaslat.

Dési János interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.