„Klubrádió
Esti gyors

Kemenesi Gábor a majomhimlőről: Nem kell rettegni

22/05/2022 07:10

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bár a majomhimlő riadalmat kelthet, nehezen terjedő, könnyen kezelhető vírusról van szó – mondta Kemenesi Gábor virológus.

2022. május 20. Esti gyors - részlet 22.05.20. Kemenesi Gábor
08:47
00:00

Kétségtelenül a járványok korát éljük – írja Facebook-posztjában Kemenesi Gábor virológus. A PTE Szentágothai Kutatóközpontjának munkatársa a Klubrádiónak azt mondta, a majomhimlő egy állatról emberre terjedő vírus, és Afrika bizonyos területeire jellemző. Ez például eltérő a feketehimlőhöz képest, amely csak emberek közt terjedt. Ennek vetett véget a hetvenes évekre a vakcináció, ami gyakorlatilag megszüntette a vírust.

Ugyancsak a hetvenes években írták le az első esetet, amikor a majomhimlő embert fertőzött meg. Kemenesi szerint azért vannak zavarban a tudósok, mert a majomhimlő eddig csak állatról terjedt át emberre, de most minden jel arra utal, hogy már a vírust hordozó emberek is fertőzhetnek embert.

Hangsúlyozta azonban, nehezen terjedő betegségről van szó, és bár több országban megjelent a betegség, annyi előnye van a koronavírussal szemben, hogy a lappangási idő alatt nem fertőz a betegség. Így sokkal jobban kezelhető a vírus. Épp ezért ez nem olyan betegségről van szó, ami miatt be kell majd zárkóznunk.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Kemenesi Gáborral
2022.05.20., szombat 18:33
Riporter: Selmeci János