„Támogassa
Megbeszéljük...

Katona Tamás: Korántsem vagyunk a legbiztonságosabb ország

5/07/2023 19:15

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Csak azt tudjuk, amit a rendőrség tudatni akar velünk, ezért viszonylag kevés ismertünk van a bűnügyek alakulásáról – mondta Katona Tamás demográfus. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) volt elnöke arról is beszélt a Megbeszéljük című műsorban, hogy a bűncselekmények egy jelentős része nem is válik ismertté, mivel az állampolgárok nem bíznak abban, hogy a bűnügyi szervek fel tudnák deríteni azokat. 

2023. július 05. Megbeszéljük-részlet (2023.07.05.) Katona Tamás
12:11
00:00

"Ma Magyarország Európa egyik vagy talán a legbiztonságosabb országa" – mondta Orbán Viktor július 1-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztavatásán. Katona Tamás ellenben úgy látja, hogy mivel az utóbbi 13 évben A Fidesz önkényesen értelmezik a statisztikákat, egyáltalán nem olyan biztos, hogy Magyarország lenne a legbiztonságosabb Európában. 

A KHS volt elnöke szerint az a probléma ezzel a kijelentéssel, hogy "viszonylag keveset tudunk a bűnügyek alakulásáról, mert csak azt tudjuk, amit a rendőrség tudatni akar velünk". Csak a regisztrált bűncselekmények számát ismerjük, azonban sokan nem is jelentik be a bűncselekményeket: "Az állampolgárok sokszor nem bíznak benne, hogy kiderül, hogy ki lopta el tőlük a pénztárcájukat" – fogalmazott Katona.

Hozzátette, a látencia másik oka, hogy az gyakran az elkövetők érdekében nem derül ki a bűncselekmény, ilyen például a korrupció. "Magyarországon a bűnügyi statisztika szerint gyakorlatilag nincs korrupció" – mondta.

Ugyanakkor a rejtve maradt bűncselekmények számának feltérképezésére is vannak kutatási módszerek: egy reprezentatív minta alapján megkérdezik az adott személyeket, hogy őket érte-e valamilyen atrocitás, volt-e részese valamilyen bűncselekménynek, esetleg a környezet közvetlen környezetében volt-e ilyen – ezekből a válaszokból kiderülhet, hogy lényegesen magasabb a bűncselekmények száma, mint amennyiről tudunk – magyarázta a demográfus. Hozzátette, az OECD-nek (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) néhány évvel ezelőtt volt egy ilyen vizsgálata, amelyben a közbiztonság érzetre kérdezett rá. Ez alapján pedig 38 országból Magyarország a 37. lett, egyedül Mexikóban volt rosszabb a közbiztonságérzete az embereknek. Valószínűleg ezt a vizsgálatot nem adták oda Orbánnak – mondta.

Fokozott ellenőrzés az utakon - Berettyóújfalu
 
 Debrecen, 2021. március 9. Fokozott közúti ellenőrzés az egyik helyszínen Berettyóújfaluban a Népliget utcában 2021. március 9-én. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) Seatbelt elnevezésű programjához csatlakozva az úgynevezett passzív biztonsági eszközök használatát figyelik országszerte a rendőrök. Az egyhetes akcióban elsősorban a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, valamint segédmotorosoknál és motorkerékpárosoknál a bukósisak használatát ellenőrzik.
 Fotó: Czeglédi Zsolt
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Katona Tamással
2023. július 05., szerda 16:45
Riporter: Bolgár György