„Klubrádió
Esti gyors

Kárpótlás helyett alamizsnát kínálnak a mozgáskorlátozottaknak

14/04/2021 21:03

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A kormány mindössze félmillió forintot ajánl azon mozgáskorlátozottaknak, akiknek a 2012-ben életbe lépett jogszabályváltozás miatt ellátása csökkent, noha az Alkotmánybíróság két évvel korábbi döntése értelmében a 3 millió forint járna. Villányi Zsuzsanna, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének jogásza szerint a másik lehetőség egy ismeretlen állapotfelmérés lenne, amire 2023-ig kellene várniuk az érintetteknek.

2021. április 14. Esti gyors - részlet 21.04.14. Villányi Zsuzsanna
05:51
00:00

Beteg emberektől vontak el milliókat, most 500 ezer forinttal kompenzálná őket a kormány.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) aggályosnak tartja a több éves késlekedés után az érdekvédelemmel való előzetes egyeztetés nélkül benyújtott törvényjavaslatot, melyben a magyar kormány lényegében a jogérvényesítésről és ezáltal az ellátásról való lemondást várja a rokkantsági nyugdíjrendszer átalakítása miatt károsult emberektől az egyszeri 500 ezer forintért cserébe. A kormány 2021. március 31-én éjszaka – 2 év késedelem után – nyújtotta be javaslatát, mely azoknak a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülő emberek helyzetét kívánja rendezni, akiknek a 2012-es jogszabályváltozás miatt csökkent az ellátásuk összege – áll a szövetség honlapján.

A kormány mindössze félmillió forintot ajánl a mozgáskorlátozottaknak, noha az Alkotmánybíróság két évvel korábbi döntése értelmében a 3 millió forint járna.

Villányi Zsuzsanna, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének jogásza az Esti gyorsban azt mondta, hogy sem az állapotjavulás fogalma nem tiszta a törvény szerint, illetve az sem, hogy hogyan kellene ezt felmérni.

Jelenleg két lehetőség áll az érinttetek előtt, vagy elfogadják a fél millió forintot, vagy egy bizonytalan procedúrának kell alávetniük magukat, amely állapotvizsgálat menete nincs törvénybe foglalva. Tehát nem tudni mi alapján mérik fel az érintettek állapotának esetleges javulását, stagnálását. Vagy romlását, mely utóbbit kell megállapítani ahhoz, hogy a 2012 előtti ellátást megkapják visszamenőleg. Épp ezért a MEOSZ javaslatot vár a kormánytól az állapotfelmérés menetéről.

Pixabay
 

Szerinte a kompenzáció és az újabb felülvizsgálat közötti választás akkor lehet megalapozott, ha a döntés előtt az állapotvizsgálat részletei az érintettek számára ismertek és közérthetőek lesznek, hiszen sokakban erősen élnek még az első komplex felülvizsgálat rossz emlékei. Sokakban merül fel jogosan a gondolat, hogy miként bízhatnak abban, hogy most igazságos és tényszerű eljárásban lesz részük.

Barát Gábor, a nyugdíjbiztosítási főigazgatóság volt főigazgatója azt mondta a Megbeszéljük... című műsorban, hogy egy újabb "jogalkotási gyöngyszem" született két évvel az Alkotmánybíróság döntését követően, érdekes módon éppen a választást megelőző évben. "Amiért két év alatt egy ilyen ajánlatot sikerült összehoznia a kormánynak, azért szégyelljék magukat!" – mondta. Szerinte nem az Alkotmánybíróság 2 évvel ezelőtti döntése, hanem a 2011 december 31.-éig rokkantsági ellátásra jogosultak ellátását változtatták meg, csak azért, mert a jogi állapot változott, de a tényleges állapotjavulás nem következett be.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Villányi Zsuzsannával
2021.04.14., szerda 18:40
Riporter: Szénási Sándor