„Klubrádió
Reggeli gyors

Karácsony: Az elszegényedés nemcsak bizonyos társadalmi rétegeket érint

12/07/2021 10:03

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az elszegényedés az össztársadalmat érintő probléma, véli Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint a kiváltságos kevesek helyett mindenkinek kedvezni kell.

2021. július 12. Reggeli gyors - részlet 21.07.12. Karácsony Gergely
09:34
00:00

"A szociális jóvátétel programjának" nevezte el azokat a lépéseket Karácsony Gergely, az MSZP-P-LMP miniszterelnök-jelöltje, amelyek szerinte véget vetnének a Fidesz-kormány "szegénységet konzerváló politikájának" – írja a Népszava.

A főpolgármester a Klubrádióban a hatpárti közös programmal kapcsolatban megjegyezte, saját programja lényegében ehhez igazodik.

A célkitűzések egyike, hogy a ciklus végére senki ne éljen Magyarországon a létminimum alatt. "Amikor szegénységről beszélünk, nem néhány százezer emberről van szó, hanem a teljes magyar lakosságról" – mondta. Ezt az állapotot csak súlyosbította a koronavírus-járvány, illetve a csökkenő jövedelmek és a növekvő infláció.

A Fővárosi Közgyűlés ülése
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Karácsony szerint egy jövő évi kormányváltás egyik célja éppen az lenne, hogy ezeket a hatásokat megfelelően orvosolják. Ezt pedig a szűk kiváltságos réteg nagyobb tehervállalásával, valamint azzal lehet elérni, hogy nemcsak őket részesítik jelentős állami kedvezményekben.

Úgy véli, a CSOK-ot mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni. Emellett a fiatalok életkezdését minimumörökségnek nevezett takarékszámlával segítené, amire csak lakhatásra vagy tanulásra felhasználható 300 ezer forint indulótőkét töltene fel az állam. Így nagyobb előnnyel indulhatnának a pályakezdők.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Karácsony Gergellyel
2021.07.12., hétfő 8:10
Riporter: Szénási Sándor