„Támogassa
Megbeszéljük...

Kampányfinanszírozás - Az ÁSZ jelent, de nem büntet

18/01/2019 17:19

| Szerző: Klubrádió

Két párt esetében a számvevőszék kezdeményezte az állami támogatás felfüggesztését, aztán ezt visszavonta, majd ismét kezdeményezte, és most úgy tűnik, hogy megnyílhatnak a pénzcsapok.

2019. január 18. Holman Magdolna a kampányfinanszírozásról
22:29
00:00

Nem valószínű, hogy visszakérik a kampánytámogatás összegét a Momentumtól és a Párbeszédtől, bár az Állami Számvevőszék azt állapította meg, hogy a két párt „nem elszámoltatható”. Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára Megbeszéljük című műsorunkban próbálta elmagyarázni a helyzetet, ami egy laikus számára elég kacifántos.

A számvevőszék 9 pártot, pontosabban jelölő szervezetet kell, hogy ellenőrizzen. 7-től megkapták a kért dokumentációt, az említett két párttól nem. Ennél persze több szervezet indított jelöltet a választáson, de azokat, amelyek nem érték el az 1 százalékos küszöböt, nem kötelező vizsgálni, hisz azoknak a közpénzt teljes egészében vissza kell fizetniük.

A Párbeszéd és a Momentum az ÁSZ jelentése szerint nem volt együttműködő az ellenőrzés során, az utóbbi párttól egyetlen dokumentumot sem kaptak – állítja Holman Magdolna. Ezért kezdeményezték a mostani állami támogatás folyósításának felfüggesztését mindkét párt esetében. Aztán ezt a kezdeményezésüket visszavonták, majd a jelentésben újra kérték a folyósítás felfüggesztését.

Amennyiben a pártok igazolják, hogy most és a jövőben a törvényeknek megfelelően működnek, gazdálkodnak, akkor ismét megnyílnak a pénzcsapok. Büntetésről szó sincs. Hogy akkor ez az egész bonyolult akciósorozat mire volt jó? A főtitkár szerint tükröt akartak tartani az állampolgárok elé, hogy lássák: ezek a pártok rendeltetés-ellenesen használták fel a választási kampányra kapott közpénzt.

Bolgár György interjúját a felső ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: 168 óra.hu.