„Köszönjük,
Utcafront

Józsefvárosi mikroparkok és háztűznéző

22/10/2023 14:29

| Szerző: Klubrádió

Megnéztük a Törley-család Bródy Sándor utcai házát és a józsefvárosi mikroparkokat, visszaemlékeztünk a régi Erzsébet hídra, valamint egy ókori kőhídra is, felmentünk a Gellérthegyre házakat nézegetni, és még Toszkánába is eljutottunk az Utcafront aktuális adásában.

2023. október 21. Utcafront (2023. október 21., szombat 17:00)
51:40
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta
Az etruszkok alapították, folyamatosan épült, mai formáját a középkorban nyerte el, azóta viszont sértetlenül pompázik Cortona. Sylvester Ádám újabb toszkán városba visz el.

Itthoni célpont: Budapest, Palotanegyed, a Törley-család egykori lakóháza a Bródy Sándor utcában. Kelecsényi Kristóffal megyünk háztűznézőbe.

Utcamustrával folytatjuk, Torma Tamással sétálunk az egykori szőlővidéken, a Somlói úton.

Parklet, avagy mikropark a Józsefvárosban. Nem is egy, már öt ilyen létesült. San Franciscóban született az ötlet még 2005-ben, innen megyünk a nyóckerig Lőrincz Áronnal és Győrfi Dániellel.

Egy szenzációs lelet: a Duna Komárommal szemközti oldalán fedezték fel a római korban épült kőhíd pilléreit. Az izsai híd történetét Kacsinecz Krisztiántól a napunk.sk újságírójától halljuk.

Római kori leletek az izsai Leányvárnál
 
Római kori leletek az izsai Leányvárnál
Facebook - fotojako.sk
 

Eredetileg lánchíd volt, majd jóval Budapest ostroma után, 1962-ben született újjá, de akkor már kábel szerkezetű műtárgy lett. A 120 éves Erzsébet hídról beszélgetünk Kozár Alexandrával.

Az Erzsébet híd a Gellérthegyről nézve 1913-ban
 
Az Erzsébet híd a Gellérthegyről nézve 1913-ban
Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei
 
Utcafront
2023. október 21. szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta