„Klubrádió
Reggeli gyors

Jogvédő: Rendszeresen bilincselnek meg gyerekeket a rendőrök

9/11/2022 14:44

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az emberek nem mernek tudnak jogot érvényesítni, ezért csak kevés esetről értesül a nyilvánosság, holott a jogvédő szerint rendszeresen bilincselnek meg rendőrök fiatalkorúakat. Egy friss esetben elég lett volna egy telefon, egy normális hangnemben feltett kérdés, hogy kiderüljön, nincs semmi okuk rá.

2022. november 09. Reggeli gyors - részlet 2022.11.09. Ivány Borbála
06:44
00:00

Két évvel ezelőtt, Bagon egy verekedéshez hívta ki a rendőröket egy fiatalkorú lány, akit a rendőrök előbb tanúként bevittek a kapitányságra, majd egy korábbi körözés miatt a kiborult 45 kilós, 17 éves lányt megbilincselték, és a derekára erősített vezetőszáron átszállították a budapesti Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Alföldi utcai befogadó otthonába, ahol az éjszakát kellett töltenie.

Kiderült, a rendőrség egy már elavult körözés miatt fogta le a lányt, amit azért adtak ki, mert elszökött a nevelőotthonból, de azóta a nagymamája befogadta, így egy telefonnal tisztázható lett volna, hogy a gyerek nincs szökésben. Ehhez képest a rendőrség szerint minden jogszerű volt. A Helsinki Bizottság szerint azonban egy laikus is látja az igazságtalanságot. Ivány Borbála, a Helsinki Bizottság ügyvédje bízik az igazságszolgáltatásban: téves volt a körözés, a rendőrség hibázott, de szerinte sok jogi és formális szabályt kell értelmezni, így majd kiderül, mi lesz a történet vége.

 
Illusztráció
 

 

Szerinte még ha jogos is lett volna az eljárás, akkor is aggályos, hogy valakit, aki nem akar elszökni, nem egy súlyos bűncselekmény miatt állították elő, azt bilincsben viszik a kocsiig, majd a gyerekotthonig. "És ez rendszeres, hogy gyerekeket vezetőszáron visznek". Ez Ivány szerint önmagban is gond, és a jogszabály sem ezt írja el.

Az viszont pozitív, hogy egy nehéz, kiszolgáltatott helyzetben lévő lány egy cigánytelepről hozzájuk fordult, ami - hangsúlyozta Ivány - egy komoly, hosszú évekig tartó szociális (Bagon működő BAGázs Egyesület) munka eredménye. Szerinte az, hogy hogy nem fordulnak hozzájuk ilyen ügyekkel minden héten, az egyrészt a rendőrség civilizálódásának is lehet az eredménye, de annak is, hogy az emberek nem mernek tudnak jogot érvényesítni.

A Reggeli gyorsban kifejtette, hogy ilyenkor megelőzést lehetne alkalmazni, időt kellene fordítani arra, hogy megkérdezzék az embert, hogy van-e panasza, mondja el, mit kellene tudni az ügyről. Szerinte ebben az esetben is ha nem nem csak annyit kérdeznek tőle, hogy igaz-e, hogy elszökött a nevelőszülőktől, hanem megkérdezték volna, hogy most hol lakik, és miért lakik ott, ki neveli, akkor kiderült volna, hogy a nagymamájánál lakik, és nem érvényes a körözés.

Ivány szerint érdemes és felszólalni, ha az embert igazságtalanság történt, hogy máskor ne történhessen meg.