„Klubrádió
Szószátyár

Jogi bikkfanyelv - közérthetően

4/11/2020 08:40

| Szerző: Klubrádió/pj

Bíró: Kíván-e magánindítvánnyal élni?
Sértett: - ???
Bíró: Kí-vá-n-e ma-gán-in-dít-vány-nyal él-ni?
Sértett: - Élni? Hol?

2020. november 04. Szószátyár (2020. november 04., szerda 19:00)
48:23
00:00
Műsorvezetők: ✝︎ Kálmán László, Nádasdy Ádám Szerkesztők: Sugár Ágnes


Krámer Lili
a Magyar Helsinki Bizottságánál dolgozik, a közérthetőségi projekt koordinátora. Ennek az a lényege, hogy jogi szövegeket közérthetően fogalmazzanak meg; úgy, hogy az eljárásban résztvevők is megértsék azt. Kálmán László és Nádasdy Ádám erről a projektről faggatta vendégét a Szószátyár műsorában, nem meglepő módon elsősorban nyelvi szempontokat vizsgálva.

Krámer Lili
 
Krámer Lili
 

A jogsegélyszolgálathoz érkező panaszok és az ügyvéd kollégák tapasztalataiból egyértelmű, hogy a hatóságok szövegei annyira nehezen érthetők, hogy néha még szakembereknek is időbe telik, mire megfejtik azokat. A MHB el is indított egy tréningprogramot a büntetőeljárás hivatalos szereplői számára, a weboldalukon oktatóanyagok is elérhetők.

Előfordul, hogy egy hivatalos szöveg - legyen annak megfogalmazója az adóhatóság, vagy akár egy gázszolgáltató - annyira technikai nyelven íródik, hogy többszöri elolvasás után is maradnak homályos foltok, mit is akarnak az embertől. Hiába vannak arra kezdeményezések, hogy ezeket leegyszerűsítsék, sokszor kötve vannak az üzenet megfogalmazói is, hogy mit írhatnak le.

A projekt lényege, hogy végbemenjen egy szemléletváltás, aminél a szövegalkotóknak eleve figyelembe kellene venni, hogy kinek szól a szöveg, és azzal a szemmel kell megírnia a szakembernek, hogy a mindennapi ember is megértse a mondanivalójukat. Hiszen egy orvosnak vagy jogásznak a szövegeinek nagyon nagy hatása lehet mindannyiunkra.

És bár egy büntetőtermi szöveg nemcsak egy terheltnek, vádlottnak szól, hanem a jogásztársadalomnak is, megoldás lehetne, hogy kap egy értelmezett szöveget a nem jogász végzettségű érintett is. Persze kérdés, hogy kinek lenne a feladata egy második szöveg lekészítése, mert ez plusz energiát is igényelne.

Amennyiben valaki bekerül egy jogi eljárásba, joga lenne érteni, ami ott folyik, de nagyon gyakori, hogy nem értik az eljárásban az érintettek, hogy miről is van szó.

Az adás vendége egy konkrét példát is elmondott:
A bíró kérdezte a sértettet, hogy kíván-e magánindítvánnyal élni. A sértett értetlenül, üveges szemekkel visszanézett, mire a bíró lassan, artikuláltan megismételte: Kíván-e magánindítvánnyal élni?
- Élni? Hol? - kérdezett vissza az illető.

2020. november 04. Szószátyár-részlet (2020.11.04. Krámer Lili)
01:19
00:00

Szerencsés helyzet, ha ott az ügyvéd, aki segít az értelmezésben, és segíthet is ilyenkor.

A Magyar Helsinki Bizottság weboldalán szerepel is egy kvíz, ami ilyen szövegeket mutat be, és három lehetőségből lehet kiválasztani a helyes választ, hogy vajon mit is jelenthet az. Ez persze nem valódi kvíz, a válaszok sokszor egyértelműek, inkább a figyelemfelhívás a célja, nem a tudásfelmérés - de mindenképpen érdemes kipróbálni. Kiváló karikatúra.

 

Hallgassák meg a műsort, érdemes. Kattintsanak a poszt elején a lejátszóra!

Szószátyár
2020. november 4. szerda 19:00
Műsorvezetők: Nádasdy Ádám és Kálmán László
Szerkesztő: Sugár Ágnes

 

 

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás