„Klubrádió
Reggeli gyors

Jogász: Így képmutatás a járványhelyzetre hivatkozva alapjogokat korlátozni

26/11/2021 12:33

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A választási időszakban is korlátozhatja a véleménynyilvánítás szabadságát a kormány, és ő maga határozhatja meg azokat a jogi kereteket, amikkel a pártok a következő hónapokban élhetnek. Lesznek-e választási nagygyűlések, utcai fórumok? Minden Orbán akaratán múlhat.

2021. november 26. Reggeli gyors (2021. november 26., péntek 06:00)
141:31
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 56:10-től hallgathatja meg.

A vírushelyzet miatt elrendelt vészhelyzet és a korlátozó rendelkezések hatályának meghosszabbításáról nyújtott be javaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Döbrentey Dániel, a TASZ jogásza a Reggeli gyorsban elmondta, hogy már a jelenleg hatályos rendelkezés is számos korlátozást tesz lehetővé, de most újabb veszélyek fenyegetnek.

Amennyiben a kétharmados kormánypárti többség a törvényt megszavazza, ahogy eddig mindig megszavazta, a kormánynak lehetősége lesz alapvető jogok gyakorlását korlátozni illetve akár felfüggeszteni is. "Egy éve élünk folyamatosan veszélyhelyzetben", az erről szóló rendelet egy éve van hatályban, amit a kormány újra és újra meghosszabbít. Ha kell, akkor cselhez folyamodik, mint az év elején, amikor egyszerűen megszüntette, majd ugyanaznap megint elrendelte a veszélyhelyzetet, csak hogy ne kelljen parlamenti szavazás róla.

A TASZ jogásza szerint eddig is voltak olyan intézkedései a kormánynak, amik járványügyi szempontból indokolatlannak tűntek, ugyanakkor a véleménynyilvánítási szabadságot jelentősen szűkítették. "A választáshoz közeledve az ilyen korlátozások jelentősége még sokkal nagyobb lesz". Például visszatérhet a gyülekezési tilalom, ami korábban is hosszú időn keresztül volt érvényben. A választási időszakban azonban fontos eszközt venne ki a polgárok kezéből.

Október 23. - Békemenet
 
Október 23-i Békemenet Budapesten
– Bayer Zsolt publicista (b2) és ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) szóvivője (j) a CÖF-CÖKA Békemenetén a Szabadság hídnál az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Balogh Zoltán
 

A választás ugyanis nem egyenlő a szavazás napjával, "sőt a szavazás pusztán csak egy részeleme a választásnak, ami egy hosszú döntési folyamat, amíg a szavazópolgár eljut a szavazóurnáig: "egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek kiforrott pártpreferenciái vannak, sokan bizonytalanok, sokan megváltoztathatják időközben a véleményüket". A másik oldalról pedig a pártoknak és a jelölteknek is lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a programjukat, elképzeléseiket folyamatosan kommunikálni tudják a választók felé, ehhez biztosítani kell azt is, hogy új információkat tudjanak szerezzenek, és saját keretezésükben tálalni tudják.

Ahhoz, hogy szabad és tisztességes választásokról beszéljünk, meg kell vizsgálnunk, hogy az odavezető út milyen: ha a demokratikus viták, a kampány, a polgárok véleménynyilvánítása csak korlátozottan érvényesül, akadályba ütközik, akkor a választások szabad és tisztességes jellege megkérdőjelezhető" -  mondta Döbrentey.

A kormány a veszélyhelyzet alatt sok olyan intézkedést hozhat a járvány terjedésének megfékezésére hivatkozva, amik kihatnak például a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságára. Ahogy már a jelenleg hatályos jogszabályban is vannak alapjogokat korlátozó részek. Ilyen például az, hogy a közérdekű adatok igénylését megnehezítik, amikor a közérdekű adatok kiadásának korábbi 15 majd maximum 15 nappal meghosszabbítható határidejét 45+45 napra kitolták. Emellett az is ilyen, ami elrendeli, hogy továbbra sem lehet helyi népszavazásokat tartani, miközben országos népszavazást pedig lehet.

Döbrentey ezt ellentmondásosnak nevezte. Emlékeztetett, hogy amikor a járványra hivatkozva a népszavazásokat megtiltották, akkor a helyi és az országos kategóriát egyben szabályozták, aztán amikor a kormány nyáron úgy döntött, hogy saját maga országos népszavazást kezdeményez, aznap megjelent egy rendelet miszerint országos népszavazást már lehet kezdeményezni, míg helyit továbbra sem. Döbrentey szerint ez kétmutató hivatkozási alap, hiszen már csak az is elgondolkodtató, hogy hány embert mozgat meg egy országos népszavazás, és ezzel szemben hány embert egy helyi népszavazás. Szerinte ha az országos népszavazásokat engedélyezik, akkor a helyi népszavazásokkal is így kellene tenni.

A közeljövőre utalva Döbrentey lehetségesnek nevezte, hogy a tüntetéstilalmat is be fogják vezetni, ami a választási gyűlések miatt problémás. Holott ilyeneket csak választási időszakban lehet tartani, és azok témája kifejezetten a közelgő választásokhoz kapcsolódó. "Nagyon sokan nem tudják, de egy kisebb utcai fórumot is tüntetésként, gyülekezésként kell bejelenteni, ahogy azt is, ha egy petícióhoz gyűjtenek aláírást".

Reggeli gyors/Interjú Döbrentey Dániellel
2021. november 26., péntek 07.15.
riporter: Pálinkás Szüts Róbert