„Köszönjük
Reggeli gyors

Jobb- és baloldal helyett konzervatívok és progresszívek

14/10/2022 08:08

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Európában a közbeszéd balra tolódott, a szocialisták mégis teret veszítenek – írja az EurActiv. A lap szerint a szélsőjobb több EU-tagállamban úgymond normalizálódik, és a jobboldallal is tud szövetkezni.

2022. október 14. Reggeli gyors - részlet 22.10.14. Kárpáti János lapszemléje
05:39
00:00

Reuters beszámolója szerint Európában a gáztározó kapacitásokat csaknem teljesen feltöltötték, ennek megfelelően a határidős üzletkötéseknél csökkennek az árak. Ettől még adódhatnak gondok a tél második felében, ha az időjárás különösen mostohán bánik az európaiakkal, vagy ha az oroszok valamilyen oknál fogva teljesen elzárják a gázcsapot.

Az elmúlt egy hónap leforgása alatt megawatt-óránként csaknem 30 euróval ment lejjebb a jövő januári szállításra kötött gázüzleteknél a vételár. Idén novemberi szállításra az áresés még nagyobb, 49 euró. Az EU-ban és az Egyesült Királyságban együttesen 1029 terawatt-óra a tartalék, ami 12 százalékkal magasabb, mint amekkora az év ezen szakának az átlaga volt az elmúlt 12 esztendőben. A készletek ma is naponta 3 terawatt-órával növekednek. Az unióban már kihasználták a tárolókapacitás 92 százalékát. A franciák állnak a legközelebb – 98 százalékkal – a csordultig töltött állapothoz, de a németek is elérték a 95 százalékot. Szintén 90 százalék fölé került Hollandia és Olaszország. Van még számottevő tárolási kapacitás a 77 százalékos töltöttségi szinten álló Magyarországon, a 85 százalékos Ausztriában és a 89 százalékos Csehországban.

Mindez nem biztos, hogy teljesen elegendő, mert a tárolási kapacitásokat az évszakok szerinti ingadozásokhoz szabták, nem ahhoz, hogy át tudjanak vészelni embargót, bojkottot, szabotázst. A Reuters összegzése szerint azonban a tél első felében biztos, hogy nem lesz semmilyen ellátási probléma. Bármilyen korlátozás csak a hideg időszak második felében képzelhető el, és az is csak akkor, ha különösen durva a tél, vagy ha teljesen megszűnik az orosz utánpótlás.

Orosz földgázexport
Fotó: Michael Probst/MTI/AP
 

Jobb- és baloldal helyett konzervatívok és progresszívek

Most pedig nézzünk egy egészen más témát, a baloldal helyzetét, az Európai Szocialisták Pártjának berlini kongresszusa apropóján. Az EurActiv brüsszeli uniós hírportál erről szóló cikke megállapítja: –Európában a közbeszéd balra tolódott, a szocialisták mégis teret veszítenek.

A kontinens országaiban magas a közszféra eladósodottsága és a költségvetési deficit, de – éles ellentétben a 2008-2009-es válság kezelésmódjával – az EU-ban most általánosan elfogadott az állam széleskörű beavatkozása a gazdasági folyamatokba. Ez a gondolkodásbeli változás már a COVID-világjárvány kezelése során is megmutatkozott, és most az Ukrajna elleni orosz támadás miatti drágulás nyomán szintén érvényesül. Mikor, ha nem ilyenkor kellene újraéledniük a szocialistáknak és szociáldemokratáknak? – teszi fel a kérdést az EurActiv, és megállapítja: a berlini kongresszusra érkező küldöttek zömét mégsem jellemzi a túláradó öröm, hiszen a mérsékelt baloldal szerte az unióban veszít erejéből.

A portál ennek a jelenségnek az okát abban véli tetten érni, hogy a szélsőjobboldal több EU-tagállamban úgymond normalizálódik, és szövetségre lép a konzervatívokkal. Erre a két legutóbbi példa Svédország és Olaszország. Ennek az új jobboldalnak a megjelenése az EurActiv szerint új kategóriákat tesz szükségessé: immár nem jobboldal és baloldal küzdelméről, hanem konzervatívok és progresszívek szembenállásáról van szó. Az új jobboldal világosan megfogalmazza a maga világképét és értékeit. Ebben az értékrendszerben az Európai Unió nem nemzetek fölötti, hanem csupán kormányközi együttműködést jelent, és a biztonság sziklaágya a nemzetállam. Eközben a másik oldal a civil társadalom és a szociális jogok progresszív képviselőjeként lép fel, de nem kínál egyfajta nagy összképet arról, miként képzeli el a gazdaság- és társadalompolitikát, különösen a kontinens szintjén. Ennek következményeként a szocialista pártok identitásválságban vannak, és nincs, ami inspirálja vezetőiket. Nem nagyon tudnak többet kínálni, mint az igazgatásban való jártasságukat. A cikk szerint a baloldal most, az ukrajnai háború kapcsán nyíltan kiállhatna amellett, hogy Európa az egységről és a szolidaritásról szól. Ha elszalasztják ezt a lehetőséget, tovább folytatódik majd lassú süllyedésük.

Orbán Viktor Rómában tárgyal
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

Nádas, a virtuóz

Végül röviden megemlítem, hogy a Die Zeit német magazin Nádas Péterről közöl méltató írást, korának egyik legnagyszerűbb virtuóz szerzőjének nevezve a regényírót. A vele való találkozás nyomán született portré teljes egészében sajnos csak előfizetők számára olvasható a magazin internetes oldalán, de azt a rövid kivonatból is megtudhatjuk, hogy Nádas fotográfusként is bemutatkozott: az által készített képekből összeállított tárlat Frankfurt am Mainban két kiállításon is látható, október 22-ig.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2022.10.14., péntek 6:00
Riporter: Kárpáti János