„Klubrádió
Megbeszéljük...

Jeszenszky Géza Schmidt Mária leveléről: Ha Boris Johnson kezébe kerül, az minden magyar rossz hírét kelti

7/09/2021 18:08

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Bárdolatlannak nevezte Schmidt Mária nyílt levelét Jeszenszky Géza történész, egykori külügyminiszter. Szerinte kormányközeli személyként ilyet senki nem tehet.

2021. szeptember 07. Megbeszéljük - részlet 21.09.07. Jeszenszky Géza
14:54
00:00

Schmidt Máriát annyira felbőszítette, hogy Boris Johnson elfogadhatatlannak nevezte a magyar ultrák viselkedését az angolok elleni meccsen (rasszista inzultusok, dobálás), hogy a történész-vállalkozó nyílt levelet írt a brit miniszterelnöknek címezve, amelyben többek közt azt írta: „maga egy kis, széteső ország élén áll. Törődjön bele és söprögessen a saját háza táján. Van mit”. Eljutott Trianonig és addig is: „olyan országban térdelgessenek, ahol erre igény van”.

Jeszenszky Géza történész, egyetemi tanár, az Antall-kormány külügyminisztere, a Klubrádióban azt mondta Schmidt Mária levele nem egyszerűen udvariatlan, hanem szó szerint bárdolatlan. Emellett a formai követelményeknek sem felel meg, amelyeket egy szövetséges nagyhatalom első emberének címzett levélben illik betartani. A levél igazán káros voltát az adja, hogy nem egy magánember, vagy rosszul tájékozott történészről van szó, hanem egy, a magyar kormányhoz közel álló emberről. 

Schmidt a levélben megfogalmazott állításait mind hamisnak tartja, részletesen cáfolta is ezeket a Hírklikk oldalán megjelent cikkben. "Megkockáztatom, ezeket Scmidt Máriának ezeket (a valós történéseket) tudnia is kell" – jegyezte meg.

A történelmi magyar-brit kapcsolatok alakulásáról Jeszenszky elmondta, hogy Trianon miatt – amire Schmidt hivatkozik – legkevésbé Nagy-Britanniát lehet elmarasztalni ezért a tragikus eredményért. Ha vádolni lehet bárkit ezért, az az akkori francia kormány volt Jeszenszky szerint.

Mindezek alapján Jeszenszky úgy látja, hogy odamondani valakinek nem politika, és nem diplomácia. Reméli, hogy nem kerül a levél a címzett kezébe, mert az az egész ország rossz hírét kelti.

Konferencia az Antall-kormány megalakulásnak 25. évfordulója
 
Jeszenky GézaFotó: Bruzák Noémi/MTI
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Jeszenszky Gézával
2021.09.07., kedd 17:17
Riporter: Bolgár György