„Klubrádió
Reggeli gyors

Jávor Benedek: Egy új kormány lefújhatja a paksi beruházást

17/05/2021 11:59

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Kormányváltás esetén az új kormány kiszállhat a Paks II. projektből. Jávor Benedek, a főváros brüsszeli kirendeltségének vezetője szerint azonban nem mindegy milyen feltételek mellett lépünk vissza.

2021. május 17. Reggeli gyors - részlet 21.05.17. Jávor Benedek
07:54
00:00

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) esetében felmerült a gyanú, hogy a főigazgató, Fichtinger Gyula korántsem beosztottjainak korrupciós ügye miatt mondott le, hanem egy közeljövőben esedékes szabályozási kérdés miatt – írja a hvg360.

Jávor Benedek a Klubrádiónak azt mondta, hogy nyilvánvalóan nagyon erős a politikai szándék arra, hogy meggyorsítsák a paksi atomerőmű építését. A főváros brüsszeli kirendeltségének vezetője úgy véli, hogy a kormány – részben orosz nyomásra – a cél érdekében akár a "nukleáris biztonsági előírások" figyelembevétele nélkül felgyorsítani a folyamatot. Ennek állhatott útjában a lemondott vezetés.

Várhatóan olyan ember kerül a hivatal élére a következő kilenc évre, aki "a Fidesz szája íze szerint" irányítja majd a nukleáris hatóságot. Ez egy kormányváltás esetén is meghatározhatja az intézet magatartását. Ugyanakkor a következő kormány felmondhatja Paks II-ről szóló szerződést.

Azt is hozzátette, hogy a beruházás nagyon rosszul áll, még az építkezés sem kezdődött meg, de már így is komoly veszteségekkel kell számolni, ha kiszállunk a projektből. Jávor hangsúlyozta, nagyon nem mindegy, hogy milyen feltételekkel szállhatunk ki, és az sem, hogy melyik fél okozta a késedelemeket.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Sóki Tamás

Reggeli gyors/interjú Jávor Benedekkel
2021.05.17., hétfő 8:48
Riporter: Szénási Sándor