„Klubrádió
Reggeli gyors

Japán megduplázná a védelmi költségvetését, Európának jól jöhet az elrettentő erejük

22/12/2022 12:42

| Szerző: Klubrádió

Japán azzal indokolja a nagyszabású fegyverkezési programot, hogy megnövekedett a területét érő rakétatámadás esélye. A szigetország 1945 óta erősen pacifista hagyományokat ápol, de az elmúlt 10-15 évben ebben fokozatos elmozdult. A növekvő fenyegetettségről kialakult belső percepciót külső, számokkal igazolható tények is alátámasztják, elsősorban a kínai katonai képességek növekedése jelent változást a biztonsági környezetben – nyilatkozta Bartók András Japán-szakértő a Reggeli gyorsban.

2022. december 22. Reggeli Gyors részlet/ interjú - Bartók András 2022.12.22.
11:43
00:00

Japán a második világháború után a hadsereg fenntartását drasztikusan, az alkotmányban korlátozta. Természetesen azóta már több hullámban enyhültek ezek a korlátok, de továbbra is jellemzően éles politikai vitákat váltanak ki a haderőt érintő kérdések. Ennek ellenére, az elmúlt bő évtizedben az aktuális vezetés mindig megvalósította a tervezett törvénymódosításokat és fejlesztéseket.

A következő években a GDP 1 százalékáról 2 százalékára emelnék a védelmi kiadásokra szánt összeget, amit Oroszország ukrajnai inváziójával, Kína katonai erejének növekedésével illetve Észak-Korea atomfegyverprogram fejlesztésével indokolnak.

Észak-Koreának valóban jelentősen fejlődtek a hadászati képességei – de ez nem igazán jelent valós veszélyt, mivel Japán megtámadása amerikai válaszcsapást vonna maga után a védelmi garancia miatt. Ezzel szemben a kínai képességek növekedése hitelesebb fenyegetést jelenthet, egyrészt a két országnak területi vitája van egy szigetről, másrészt ha Kína megtámadná Tajvant, az nagy eséllyel érintené Japánt is – értékelt Bartók András Japán-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanársegédje.

A Telex vonatkozó elemzésében is felmerült, hogy az elöregedő Japán társadalom esetében mennyire lehet a haderő létszámának növelésével számolni. Bartók szerint ez ugyan létező probléma, de ez az egész fejlett világban hasonló mértékben jelentkezik. Ugyanakkor, azok az előrevetített képességek, amiket most szeretne megszerezni a szigetország, nem igényelnek majd nagy létszámot. Olyan fegyverrendszerek felé fordulnak, amiknél nagy a technológia faktor, ezek lehetnek például automatizált fegyverek vagy éppen drónok.

Tiltakozás Japán katonai kiadásainak növelése ellen
 
Tiltakozás Japán katonai kiadásainak növelése ellen a szöüli nagykövetségnél
 
Forrás: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun
 

A nagyobb arányú fegyverkezésnek mindig vannak politikai tehertételei: átalakíthatják például a viszonyt a közeli Dél-Koreával, ugyanakkor ha Japán elrettentő ereje nő, az a kelet-ázsiai régióban minden szereplő számára visszatartó erővel bírhat, nagyobb veszteségekkel kell kalkulálnia azoknak, akik fegyveres konfliktust robbantanának ki. Amerikának is érdeke, hogy a térségben növekedjen a szövetséges Japán hadereje, és persze, miközben a fegyverkezéssel kapcsolatban lehetnek általános averziók, Európa szemszögéből nézve is előnyös a szigetország katonai jelentőségének növekedése. Az európai országok gazdaságilag igen szoros kapcsolatokat ápolnak a kelet-ázsiai régióval,egy esetleges konfliktus azonnali életszínvonal-csökkenéssel járna, így elemi érdek a stabilitás – értékelt Bartók.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli Gyors részlet/ interjú Bartók Andrással
2022. december 22., csütörtök 07:35
Műsorvezetők: Herskovits Eszter, Selmeci János