„Támogassa
Reggeli gyors

Iványi: Már a politikába bekapcsolódva megváltozott Orbán

15/03/2022 07:41

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Iványi Gábor, a MET vezetője Orbán már akkor megváltozott, amikor bekapcsolódott a politikába. Talán a szívében már akkor is ilyen volt, és elképzelhetőleg csupán arra állította be magát, hogy a liberális mozgalmakból profitáljon.

2022. március 15. Reggeli gyors - részlet 22.03.15. Kárpáti János lapszemléje
06:01
00:00

Iványi Gábor lelkész egykor Orbán Viktor bizalmasa volt. Ma azokkal törődik, akikkel Magyarország kormánya nem akar – az ukrajnai menekültekkel is. Így vezeti fel a Die Zeit című német magazin a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnevezésű, metodista hitvallású egyház vezetőjéről szóló, terjedelmes portréját. A riport bemutatja az Oltalom Karitatív Egyesület Tevékenységét, különös tekintettel a mostani ukrajnai menekülthullám miatt megkezdett segélyadomány-gyűjtésre és -elosztásra, ellátásra. A menekültek megsegítését azért is tartja figyelemre méltónak a német újságíró, Christian Vooren, mert köztük ott vannak azok az Ukrajnában élő magyarok, akik köztudomásúlag Orbán-szavazók, és a választásokra kifejezetten azért szoktak átutazni Magyarországra, hogy a Fidesz mellé tegyék az ikszet.

Orbán áprilisban újra akarja választatni magát, és szüksége van ezekre a voksokra. Hogy megmagyarázza saját politikai irányváltásait, azt mondja: a migránsokat feltartóztatjuk, a menekültek megkapnak minden segítséget. Iványi azonban, aki Orbán öt gyermeke közül kettőt saját maga keresztelt meg, már nem hisz miniszterelnökké lett régi barátjának, ahhoz túlságosan egyértelműek a róla szerzett tapasztalatai – olvasható a Die Zeit írásában. A szerző felidézi, hogy kettejük között már a kilencvenes években megjelentek a nézetkülönbségek, amikor az egykor liberális Orbán nemzeti konzervatív irányba fordult, és már nem tudott mit kezdeni a szegényekkel való gondoskodással, ami Iványit mindig is hajtotta. Útjaik elváltak, és azóta Iványi igyekezete arra irányul, hogy azokkal törődjön, akiket a kormány elhanyagol, így hajléktalanszállót működtet, Orbán pedig cserébe nehezíti az ő és védencei életét. A helyszíni riport kitér arra, hogy azoknak, akik a nappalokat is a hajléktalanszállón töltik, ki kell venniük a részüket a takarításból vagy a konyhán segédkeznek.

 

Ezek az emberek – írja a Die Zeit – gyakorlatilag semmilyen segítséget nem kapnának, ha nem lennének olyan önkéntes szervezetek, mint az Iványi Gábor által vezetett intézmény. Az államtól alig érkezik hozzájárulás, és nem csak ráhagyják az önkéntes segítőkre a rászorulókról való gondoskodást, hanem szándékosan nehezítik is a dolgukat. Az Orbán-kormány 2018-ban olyan törvényt hozott, amely kvázi büntetendővé teszi a hajléktalanságot. Iványi, aki akkor már évtizedek óta foglalkozott a hajléktalanokkal, ezt a döntést többször nyilvánosan bírálta, aminek nyomán a lelkész és a politikus viszálya tovább éleződött. Iványi elmondta a német újságírónak, hogy Orbán már akkor megváltozott, amikor bekapcsolódott a politikába. Talán – vélekedett – a szívében már akkor is ilyen volt, és elképzelhetőleg csupán arra állította be magát, hogy a liberális mozgalmakból profitáljon.

A lelkész portréjának megrajzolásakor a szerző kitér arra, hogy Iványit már 17 éves korában kicsapták az iskolából az államot bíráló dolgozata miatt, és majdnem elzárták előle a teológiai tanulmányok folytatását is, mert kritizálta, hogy az állam beavatkozik a közösség tevékenységébe.

Az írás visszatekint a 2015-ös menekülthullámra is, amikor Orbán összepréselte az embereket a pályaudvaron, éheztette és arra használta fel őket, hogy nyomást gyakoroljon az EU-ra. Most – írja Christian Vooren – újra érkeznek Magyarországra menekültek, akiket Orbán ugyan nem kerít el, illetve nem utasít vissza a határon, de nem is nagyon segít nekik. Erre a feladatra maradnak a nem kormányzati szervezetek és azok az egyházak, amelyek hajlandóak törődni a menekültekkel. A helyszíni riport kitér a szálláson tartózkodó menekült romák különösen súlyos helyzetére. Ők néha poggyász és papírok nélkül érkeznek. A menekültszállás egyik megszólaltatott szervezője szerint voltak olyanok, akiknek a pályaudvaron megmondták, nem vihetnek táskát a különvonatra. Ölükben a gyerekkel érkeztek, és annyi ruhájuk volt, amit éppen viseltek.

Megírja a német lap azt is, hogy néhány héttel ezelőtt, még az Ukrajna elleni orosz támadást megelőzően adóügyi nyomozók érkeztek a karitatív egyesülethez, feltörték az ajtókat, és átkutatták a helyiségeket. A szerző ismerteti a vita gyökerét, azt, hogy az Orbán-kormány megvonta az egyházi jogállást és az ahhoz kapcsolódó állami támogatást, így nincs forrás az állam által igényelt összegek megfizetésére. Van olyan vélemény, hogy az adóhatósági házkutatás politikai akció volt, megfélemlítési céllal. Iványi Gábor azonban nem hagyja megfélemlíteni magát – olvasható a Die Zeit magyarországi beszámolójában.

A mai nemzetközi médiaszemlében már csak röviden tudok kitérni egy másik, szintén a menekültekkel kapcsolatos írásra. Ez a New York Times honlapján olvasható, és két, gyökeresen eltérő helyzetű menekültet mutat be. Mindketten Lengyelországban vannak. Az ukrajnai Odesszából autóval érkezett, 21 éves Katya Maszlovát tárt karokkal fogadták, szállásán teli hűtőszekrény, asztalán minden reggel frissen sütött kenyér várja. Lelkesen mutatja laptopján az újságírónak, milyen animációkat készít. A WizzAir jóvoltából oda repül ingyen Európán belül, ahova csak akar. A 22 éves, szudáni Albagir Belaruszból jutott be Lengyelországba, a fagyott földön kúszva, zsebében az utolsó néhány szem datolyával. Nem sikerült elsőre, volt, hogy elfogták, és a határőrök brutálisan megverték. Most egy biztonságosnak remélt házban rejtőzködik, de kéri, hogy a teljes nevét ne írják ki, hiszen jogellenes tartózkodó. Hazájában orvosegyetemi előkészítőre járt.

Kárpáti János lapszemléjét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2022.03.15., kedd 8:00
Riporter: Kárpáti János