„Klubrádió
Ötös – Péterfyékkel

Inkább nem mondja, hogyan nevezik Orbánt a berliniek

26/07/2019 17:56

| Szerző: Klubrádió

Szomorú hallgatni és nézni a rengeteg sületlenséget, ami a magyar kormánymédiából árad, látva az hazájuk átalakulását, már több éve úgy gondolták, nem lenne jó, ha a gyerekük egy ilyen Magyarországon nőne fel és járna iskolába. Németországba emigráltak – mondta Zoltán. Egy másik kitelepülőnek az az érdekes, személyes tapasztalat, hogy mintha egész jól körülhatérolható lenn, mely kinti magyarok fogékonyak az orbáni propagandára. Kivándorló történetek az Ötösben.

2019. július 25. Ötös - Péterfy Gergellyel (2019. július 25., csütörtök 10:00)
92:47
00:00
Műsorvezetők: Péterfy Gergely
A csütörtöki Ötösben Péterfy Gergely korábbi beszélgetéseiből hallhattunk válogatást. A műsorvezető négy történetet hozott a hallgatóknak.

Attila úgy került Németországba, hogy a barátnője munkát kapott ott, ő pedig elkísérte, bár sem nyelvtudása. Sem konkrét ötlete, hogy mit fog ott magával kezdeni. Nehezen indult és nehezen folytatódott számára a munkakeresés, Németországban is bőven voltak rossz tapasztalatai.

Sokkal könnyebbnek élte meg a kitelepülést Hoppál Marianna, aki pedagógusként dolgozott Magyarországon, ameddig elege nem lett a magyar oktatási rendszerből. Fogott négy bőröndöt, és a lányával együtt ment ki Németországba. Itthon a legjobban az oktatási rendszer rossz működése, a rengeteg felesleges, öncélúnak tűnő adminisztráció, a tanári autonómia sérülése zavarta – még abba is bele akartak szólni, hogy logopédusként hogyan alakítsa ki a k vagy épp az r hangot egy gyereknél. Ezen túl az általános magyarországi légkör, a folyamatosan zajló gyülöletkampány is arra sarkalta, hogy kitelepüljön. Úgy érezte, megfullad itthon. Fejest ugrott a mély vízbe, de nagyon jó érzés volt, amikor feljött – három hét után már lett logopédusi állása.

Ha magyar tévécsatornára vált, inkább gyorsan továbbkapcsol, ha pedig Budapesten jár, sokkal koszosabbnak látja a várost, mint, amikor még itt élt, az emberek pedig szomorúnak tűnnek, a mosolyt gyanakodva fogadják, mintha azt hinnék, bolond – tette hozzá. Arról, hogy a magyarországi menekültellenes politikának milyen a megítélése, azt válaszolta, inkább nem mondja el, a berliniek hogyan nevezik a magyar miniszterelnököt, aki folyamatpsan félelmet próbál kelteni az emberekben.

Vannak azonban olyanok is, főleg az évtizedekkel ezelőtt a még létező NDK területén letelepült magyarok között, akik Marianna szerint ugyanazt fújják, mint a magyarországi kormánypropaganda. Érdekes, hogy az orbáni idegenellenességre tapasztalatai szerint elsősorban ők fogékonyak a németországi magyarok közül. Azt is egykori NDK-s magyaroknál látta csak, hogy nagyon szívesen visszaköltöznének Magyarországra, visszasírják a hazájukat. Kérdés, ha ez a vágy egyszer, mondjuk, nyugdíjas korukban valóban visszavezetné őket, mit szólnának, ha egyszer megbetegszenek, és szembesülnek a magyar egészségügyi rendszer szolgáltatási színvonalával.

Zoltán feleségével és gyermekével szintén Németországba emigrált, ő kifejezetten a magyar demokrácia leépülése miatt távozott már 2014 nyarán, az anyagi, egzisztenciális okoknak csak kisebb szerepe volt ebben. Látva az ország átalakulását, feleségével, nem akarták, hogy az óvodát épp befejező gyerekük egy ilyen Magyarországon nőjön fel és járjon iskolába. A hazai történésekkel, és azzal is nagyjából tisztában van, a magyar kormánymédia miket mond a németországi életről. Szomorú hallgatni és nézni a rengeteg sületlenséget – tette hozzá Zoltán.

Szappanos Imrét kevésbé a hazai politikai helyzet, mint inkább az itthoni lét kilátástalansága, a pénztelenség hajtotta Hollandiába. Megelégelte, hogy cak akkor kap normális fizetést, ha 12-14 órát dolgozik egy nap, és nem tudja a saját életét élni. Hollandiában első körben mosogatóként keresett annyit, mint itthon vezető vagyonőrként, majd kint új szakmát tudott tanulni.

A beszélgetéseket a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös
2019. július 25., csütörtök 10.00
műsorvezető: Péterfy Gergely