„Támogassa
Esti gyors

Ingyenes jogosítvány: "nem mindenki alkalmas 17-18 évesen arra, hogy megtanuljon vezetni"

8/08/2023 20:48

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Egy friss javaslat szerint a kormány ingyenessé tenné a B kategóriás jogosítvány megszerzését a középiskolásoknak és a szakképzésben tanulóknak. Eddig a 20 év alattiak 20 százaléka szerzett vezetői engedélyt, az akció miatt olyanok is jelentkezhetnek, akik még éretlenek arra, hogy forgalomban vezessenek – mondta Pető Attila, vezetésoktató az Esti gyorsban.

2023. augusztus 08. Esti gyors-részlet (2023.08.08.) Pető Attila
05:37
00:00
Egy friss salátatörvény-javaslat szerint a kormány ingyenessé tenné a B kategóriás jogosítvány megszerzését a középiskolások és a szakképzésben tanulók számára – vette észre a hvg.hu.

Eddig is támogatta az állam a 20 év alattiak jogsiszerzését 25 ezer forinttal, az új javaslat viszont ennél jóval bőkezűbb. Ha úgy számolunk, hogy egy gyakorlati óra kb. 8000 forint és ebből legalább harminc kell a forgalmi vizsgához, akkor máris az eddigi támogatási összeg tízszeresénél járunk – mondta a Kreszprofesszorként is ismert Pető Attila, vezetésoktató az Esti gyorsban. A javaslat szövegéből úgy tűnik, hogy a 250-300 ezer forintba kerülő jogosítványszerzés minden költségét az állam vállalná, a forgalmi vizsga díját leszámítva – írta a hvg.hu.

Pető Attila KRESZ professzor
 
Pető Attila, Kreszprofesszor
 

A javaslatot egyelőre társadalmi vitára bocsátották, így számos részletet nem lehet még tudni.

Jelenleg a 20 év alattiaknak nagyjából 20 százaléka szerez vezetői engedélyt és nem biztos, hogy mindenki alkalmas 17-18 évesen arra, hogy megtanuljon vezeti. Aggályos, hogy, ekkora támogatás mellett mindenki bele fog vágni, az is aki még – akár maga is úgy érzi, hogy – erre nem érett meg – mondta Pető.

Ráadásul sokan nem harminc, hanem hatvan-hetven, akár nyolcvan órában tanul meg vezetni. Ha harminc órát fizet majd az állam, annak lesz egy olyan sugallatta, hogy ennyi idő alatt meg lehet tanulni vezetni, pedig ez sok esetben nincs így – hívta fel a figyelmet az oktató.

Az elmúlt években jellemző volt, hogy egy sikeres KRESZ vizsga után fél évet kellett várni arra, hogy a tanuló beférjen a gyakorlati órákra. Így az is kérdés, hogy lesz-e elég autós iskola illetve oktatói kapacitás, ha beindul ez az "akció". Ennek tetejébe a középiskolások idény jelleggel szeretnének tanulni, elsősorban nyáron. Nem biztos, hogy kezelhető lesz a tumultus – mondta Pető, hozzátéve, érdemes kivárni a részletszabályokat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Pető Attilával
2023. augusztus 8., kedd, 18:48
Riporter: Kárpáti Iván