„Klubrádió
Nívó - a minőség magazinja

Indul a betörési szezon

10/10/2019 16:43

| Szerző: Klubrádió

Egymástól 10-15 kilométerre lévő településeken is más-más feltételekkel lehet biztosítást kötni mondjuk lakásra, vagy nyaralóra. Kockázati térkép készült az országról.

2019. október 10. Nívó - részlet 19.10.10. Német Péter
06:06
00:00

Ahogy vége a nyárnak, az üdülőövezetek elnéptelenednek, érkeznek a betörők. Bár az emberek nagy része értékesebb tárgyakat nem hagy télre a nyaralóban, zsákmány azért akad. Hiába a jó zárak, a jó riasztók, holtszezonban szinte senki sem veszi észre, ha valamelyik szomszédban megszólal a sziréna. Tudják ezt a biztosítók is, ezért készítettek kockázati térképet, amihez igazítják a kínálatukat és az áraikat.

Talán meglepő, de egymástól 10-15 kilométerre lévő településeken is eltérő kockázattal számolnak, ami nem csak a földrajzi helytől, hanem egyéb tényezőktől is függ. Ahogyan azt Németh Péter a CLB kommunikációs igazgatója elmondta, figyelembe vették a közbiztonság helyzetét, a bűnözési mutatókat, a kocsilopások számát, de még a jellemző időjárást is, mert egy ingatlanbiztosításnál az is számít, hogy milyen gyakran fordul elő a környéken vihar.

Más évszakokat is vizsgáltak. A Balaton partján például Siófok az egyik legkockázatosabb város, ha a nyári főszezont nézzük. Ott ugyanis nyaranta nagy az átmenő forgalom, a bűncselekmények nagy részét nem helyi lakosok követik el, hanem az átmenetileg ott tartózkodók. A rendőrség adatai szerint főszezonban sok a diszkóbaleset, az ittas, vagy narkós vezetés, a garázdaság. Olyan helyeken, ahol nagy fesztiválokat rendeznek, megnő a részeg randalírozás, az értelmetlen pusztítás kockázata. Balatonfüred ellenben egészen nyugodt hely, a térfigyelő kamerák felszerelése csökkentette a bűncselekmények számát.

A lényeg, hogy az ügyfeleknek is érdemes mérlegelniük ezeket a kockázatokat, mielőtt eldöntik, hogy milyen biztosítást kötnek.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Nívó
2019.10.10. 14:00
Műsorvezető: Törtei Takács Kriszta