„Klubrádió
Reggeli gyors

Időközi választás: hova tűntek az ellenzéki szavazók?

27/06/2022 13:47

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Ötven helyen tartottak vasárnap időközi választást az országban. A Fidesz jelentős győzelmet aratott, Virág Andrea,a Republikon Intézet igazgatója a Reggeli gyorsban elemezte a helyzetet, szerinte nem valószínű, hogy az adott helyi pártvezetés miatt viselkedtek így az ott élő ellenzékiek, inkább az országos ellenzéket büntették. Mi történt Nyíregyházán, ahol az ellenzék a 2019-es szavazóinak a négyötödét elveszítette?

2022. június 27. Reggeli gyors - részlet 2022.06.27. Virág Andrea
07:06
00:00

"Elsöprő Fidesz-győzelem született, mondta a vasárnapi időközi választásokról Virág Andrea, Republikon Intézet stratégiai igazgatója. Érdekesnek nevezte, hogy teljesen mindegy, hogy milyen településtípusokon vizsgáljuk a vasárnapi választást, Budapesten, a nagyobb városokban, vagy kisebb településen: mindenhol a Fidesz szerepelt jól.

 
Virág Andrea, Republikon
 

 

Mint mondta, az nem lett volna meglepő, ha a kisebb településeken a jobboldali jelöltek érnek el jó eredményeket, de most Budapesten is ezt látják. Eléggé visszaesett az ellenzék Nyíregyházán a két választókerületben, de országszerte tendencia, hogy alacsony szavazói részvétel mellett a Fidesz ott is győzni tudott, ahol 2019-ben még az ellenzék nyert, mondta Virág Andrea.  

A mostani választási eredményekben benne van persze az alacsony részvételi hajlandóság is. Látszik, mondta, hogy az ellenzéki szavazók sokkal elkeseredettebbek, nagyobb apátiában vannak az áprilisi országgyűlési választások után, mint a fideszesek, és szerinte ez is magyarázza a szavazatvesztést, de szembetűnőnek nevezte, hogy az ellenzék a 2019-es szavazatainak néhány helyen, például Nyíregyházán még az ötödét sem tudta megtartani, miközben a Fidesz kétharmadot szerzett. 

A kutató szerint érdemes elgondolkodniuk az ellenzéki pártoknak, hogy miért született ilyen eredmény: csak a jobboldali és a baloldali liberális szavazók körében a részvétel miatt, vagy ennyire át is alakult-e a pártpreferencia az adott körzetben. "Ez egy figyelmeztető jel lehet a helyi vezetéseknek, hogy hogyan értékelik a szavazók a munkájukat, ha ennyire más eredmény született, mint 2019-ben".

Ugyanakkor Virág Andrea szerint mivel országos tendenciáról van szó, ezért nem valószínű, hogy a helyi vezetést büntetnék az ott élő ellenzékiek, inkább az országos ellenzéket büntetik.

Az ellenzéki szavazók azt láthatták, hogy az ellenzéki pártok egymással vannak elfoglalva az utóbbi tíz hétben, és inkább semmit nem csinálnak a választások óta. Igaz, óriási kudarc volt, és óriási fordulatszámon pörgött előtte a kampány: ilyen aktív közéletet régen lehetett látni Magyarországon, ehhez képest az ellenzék aktivitása minimálisra szorult vissza, minden párt azt próbálja kitalálni merre van az előre és magával van elfoglalva, mondta. Ugyanakkor érthetőnek mondta, hogy egy ekkora vereség után idő kell az eredmény feldolgozására, a problémák beazonosítására, az új stratégia megtervezésére, de közben meg nem szabadan elfelejteni, hogy a választókkal is foglalkozni kell - mondta Virág Andrea.