„Klubrádió
Reggeli gyors

Huxit? Orbán teszteli választóit, meddig mehet a Brüsszellel való harcban

27/09/2021 07:32

| Szerző: Klubrádió

Az egy héten át Budapestről bejelentkező konzervatív Fox News sztár, Tucker Carlson Orbán-imádata mind a mai napig közbeszéd tárgya az Egyesült Államokban. A Fox News ellenpárja, az MSNBC műsorvezetője Chris Hayes gyakorlatilag minden egyes szavát igyekezett megcáfolni Tucker Carlstonnak. Szijjártó szerint jövőre elkészül a magyar vakcinagyár. Lapszemle.

Orbán nem a nép képviselője, hisz az elmúlt 1 évtizedben úgy konszolidálta a hatalmát, hogy közben a saját családja és szövetségesei gazdagodtak meg az átírt törvényeknek köszönhetően, mondta a műsorvezető Chris Hayes az MSNBC-n. Olyan hatalmas villát épít, ami a feudális urakra emlékeztet- jellemzi Orbánt Hayes.

A korrupció elfedésére a populizmust használja fel, közben tömi a saját és sajátjai zsebét, ami ismerős jelenség lett most már az Egyesült Államokban is. A republikánus Lauren Boebert képviselőt hozza fel példának, aki saját éttermén keresztül mossa tisztára a kampánypénzeket.

 
Orbán és Tucker Carlson
 

 

Orbán Viktor retorikája, miszerint nem fogad be menekülteket, számos médiában visszhangra talált, többek között az amerikai közszolgálati rádióban, az NPR-on is, amelynek tudósítója a szerb határról jelentkezett be, állítva, hogy a több ezer menekült között az afgánok Szerbián keresztül szeretnének Nyugatra jutni. Bemutatja a 17 éves Mohamed Bilalt, aki több mint egy éve jött el Afganisztánból, átvergődött Pakisztánon, Iránon, Törökországon, Görögországon és Macedónián, a család az összes pénzét összeadta, hogy a fiatalember elindulhasson a biztosabb jövő felé. Elmesélte az NPR-nak, hogy iráni embercsempészek 4 másik gyerekkel zsúfolták be egy kamion rakodóterébe, étlen-szomjan. Azt mondta, annyira nagy forróság és levegőtlenség volt a kamionban, hogy attól félt, az lesz élete utolsó napja.

Most a szerb menekülttáborban 55 másik, 10-18 éves gyerekkel várja sorsát hosszú ideje. Ő jóval a tálib hatalomátvétel előtt hagyta el a hazáját. Az amerikai rádió idézi Orbánt, aki megismételte, nem akar több menekültet befogadni, mert ők veszélyt jelentenek Európa keresztény kultúrájára és nemzettudatra nézve.

Van, aki már 10-szer megpróbált áttörni a határon, de Magyarországon gyakorlatilag semmilyen indokkal nem engedik be a menekülteket. Az egyik menekült arról számolt be, hogy a magyar hatóságok arra kényszerítették, hogy 10 órán át egyhelyben álljon, különben ráuszítják a vicsorgó kutyákat. Egy másik férfi arról panaszkodott, hogy rátámadtak a magyar hatóságok, amit utóbbiak tagadtak az NPR-nak.

Újgenerációs páncélököl és reaktív páncélzat gyártá
 
Újgenerációs páncélököl és reaktív páncélzat gyártá
 
Kiskunfélegyháza, 2020. október 13. CZ P-07 típusú pisztoly a HM Arzenál Zrt. kiskunfélegyházi fegyvergyárában a hadiipari gyártással és termékfejlesztéssel foglalkozó hazai vegyesvállalat alapításáról szóló szándéknyilatkozat aláírásának napján 2020. október 13-án. A német Dynamit Nobel Defence hadiipari céggel kötött megállapodás értelmében újgenerációs páncélököl és reaktív páncélzat gyártása kezdődhet meg a kiskunfélegyházi fegyverüzemben. MTI/Bús Csaba
Fotó: Bús Csaba
 

 

A The Sun lapnak a brit légierők, az SAS szakértője szuperlativuszokban nyilatkozott a magyar fejlesztésű Gepard GM6 Lynx (Hiúz), 9000 fontba kerülő féleautomata csodafegyverről, amely viszonylagos kis súlya és tömege ellenére egy helikoptert is képes a levegőben felrobbantani egyetlen lövéssel. 150-et vásárolt belőle a brit hadsereg, a tengerészgyalogság különleges erői számára is.

A Washington Posttól a Pennysula Quataron át a Miami Heraldig számos újság átvette az AP cikkét arról, hogy vajon blöff vagy van alapja annak, amit mostanság hallani, hogy Magyarország és Lengyelország ki akar lépni az Unióból. De mennyire kell komolyan venni az egyre gyakrabban hallható Huxitot?

Egyszerűen csak tárgyalási technika, hogy Brüsszel engedjen a jogállami vitában és a források megvonásának szankciójából. Amit Orbán politikai ideológiai fegyvernek tekint, Mateusz Morawiecki kollégája pedig arra figyelmeztette ennek kapcsán Brüsszelt, hogy Európa jövőjét teszi kockára ezzel a fenyegetéssel.

Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund szakértője szerint ez tulajdonképpen egy kampányfogás, Orbánék csak tesztelik a szavazóikat, hogy milyen messzire mehetnek el az Unióval való konfliktusban a választások előtt.

A Russia Today német nyelvű szekciójában találtunk rá Szijjártó bejelentésére, hogy most már nem csak tervekről beszélhetünk, hanem arról, hogy megkezdődött a Szputnyik V-re szakosodó vakcinagyár építése. A külügyminiszter szerint jövő tavasszal vagy ősszel be is fejeződik. Elmondta, nagyon jól vizsgázott az orosz vakcina, de felháborítja, hogy átpolitizálják számos helyen a szakmai-orvosi kérdést.