„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Húsbavágó kérdés

31/10/2022 09:14

| Szerző: Klubrádió

A tudomány mai állása szerint egyáltalán nem egészséges a túlzott húsfogyasztás. Sőt, kering egy olyan városi legenda, hogy különösen igaz ez negyven éves kor felett, ahol egyenesen nem ajánlott. A hír terjesztői azzal magyarázzák ezt, hogy a hús feldolgozása olyan sok energiát követel a szervezettől, hogy kevesebb jut minden másra. Bódy Gergő műsorvezető azt próbálta kideríteni mennyire igaz ez, az Ötös vendége Shenker-Horváth Kinga dietetikus volt.

2022. október 18. Ötös-részlet (2022.10.18. Interjú Shenker-Horváth Kinga dietetikussal)
11:41
00:00
Nem kell kétségbe esni, ha valaki átlépi a negyvenéves kort, nem jelenti azt, hogy azonnal át kell reformálni az egész étkezésünket – állítja Shenker-Horváth Kinga dietetikus.

Igaz, hogy az életkor előrehaladtával már nincs annyi energiánk és a szervezet energiakészletei szépen lassan fogynak, azonban nem minden fekete vagy fehér, rengeteg mindenen múlik, hogy mit tanácsolnak például a húsfogyasztást illetően a szakemberek.

Átadták a békásmegyeri piac új csarnoképületét
 
Húsos pult
 
Budapest, 2019. április 26. Hentes a békásmegyeri piac új csarnoképületében 2019. április 26-án. MTI/Mohai Balázs
Fotó: Mohai Balázs / MTI
 

Shenker-Horváth Kinga nem gondolja, hogy negyven felett ne szabadna húst fogyasztani azért, mert az leterheli a szervezetet. Tény, hogy étkezés során a táplálék feldolgozására a szervezetünk valóban fordít energiát, az étkezéseket követően az átmenetileg nyugalmi anyagcserénk felgyorsul. Ennek a mértéke azonban eltérő, fehérjék esetében a legnagyobb, ezt követik a szénhidrátok, majd a zsírok. Ha tehát egy fehérjedús étkezést követünk, akkor valóban több energiát használunk fel. Azonban nem mindegy, hogy mit jelent a fehérjedús, milyen húst eszünk, csirkemell vagy csirkecomb, vagy inkább vöröshúsok szerepelnek az étrendünkben. Továbbá azt is nézni kell, milyen formában készítjük el ezeket a húsokat, és mit választunk mellé a tányérunkra. Nagyon sok szempontot figyelni kell, hogy megállapíthassuk, mennyi energia kell a megemésztésükhöz. A zöldségek és gyümölcsök megemésztéséhez 20-25 perc is elegendő, a gabonafélékhez már két óra is kellhet, míg a húsoknál egy órától akár öt órán át is eltarthat ez a folyamat.  

A dietetikus kiemeli, hogy a magyar konyhában kedvelt rántotthús-sültkrumpli kombináció nagyon megterhelő a szervezet számára. Azt tanácsolja, az emésztőrendszer munkáját mindenképpen érdemes megkönnyíteni, ezért is fontos a megfelelő zöldség és gyümölcs fogyasztás. A fehérje fogyasztásnál is fontos szerepük van a nyers zöldségeknek, salátáknak, amik a bennük található enzimek révén segítik a húsok lebontását.

Az egészség megőrzése szempontjából, és a húsfogyasztás környezetre mért ökológiai lábnyoma miatt is ajánlja, hogy tartsunk húsmentes napokat. Minden életkorban igaz, hogy ne csak állati fehérjeforrásokat válasszunk, használjunk több gabonafélét, hüvelyeseket, olajos magvakat. Ne csak negyvenéves kor felett törekedjünk az egészséges, változatos étkezésre, kezdjük el minél fiatalabb korban.  

Ötös - Bódy Gergővel
2022 október 18. kedd 10:05
Szerkesztő-műsorvezető: Bódy Gergő